APOLLO

Opći cilj projekta APOLLO  je promicanje energetske učinkovitosti i smanjenje emisija stakleničkih plinova u prekograničnom području kroz izgradnju međusobno povezanih zajednica za upravljanje energijom i zelenih ulaganja u okviru implementacije međuregionalnih rješenja za obnovljivu energiju i energetsku učinkovitost u javnom sektoru.

Više informacija

  • Naziv: APOLLO - APplication Of upscaLed interregionaL renewable & energy efficiency sOlutions
  • Vodeći partner: Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA
  • Partner/i: Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, Javna ustanova Razvojna agencija Županije Zapadnohercegovačke-HERAG, Općina Tivat, Grad Mostar
  • Ukupna vrijednost projekta: 2.262.234,00 EUR
  • Proračun Agencije ZADRA NOVA u projektu: 683.895,00 EUR
  • Intenzitet potpore: 85%
  • Ukupna bespovratna EU sredstva: 1.974.510,80 EUR
  • Program Europske teritorijalne suradnje: Interreg IPA programa Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2021. – 2027.
  • Cilj: Opći cilj projekta je promicanje energetske učinkovitosti i smanjenje emisija stakleničkih plinova u prekograničnom području kroz izgradnju međusobno povezanih zajednica za upravljanje energijom i zelenih ulaganja u okviru implementacije međuregionalnih rješenja za obnovljivu energiju i energetsku učinkovitost u javnom sektoru.
  • Aktivnosti: Projekt APOLLO omogućit će analizu trenutnog stanja u gospodarskom i energetskom smislu. U sklopu izrađenih analiza predložit će se preporuke za daljnji razvoj korištenja obnovljivih izvora energije (OIE) te scenariji uspostave energetskih zajednica i primjene OIE u javnom sektoru sa scenarijima međuregionalne prekogranične suradnje. Također, projektom će se uspostaviti inovativna baza znanja u obliku digitalnog alata/web platforme (EE&RES Tool). Ovako izrađen alat imat će otvoren pristup svim zainteresiranim dionicima, te će pružati aktualne informacije i edukativne sadržaje za stjecanje novih znanja o OIE i energetskoj učinkovitosti. Projektom će se u svrhu uspostave energetskih zajednica u prekograničnom području izgraditi novi fotonaponski sustavi, odnosno fotonaponske elektrane na različitim lokacijama (gradske jedinice, općine, nerazvijena područja, otoci, javne ustanove, osnovne i srednje škole, itd.). Izgradnjom sustava, omogućit će se korištenje OIE uz značajna smanjenja troškova rada u lokalnim institucijama. Osim u građevinskom sektoru, projekt APOLLO će i u prometnom sektoru pokazati kako se uvođenjem vozila na električni pogon može utjecati na smanjenje emisije CO2 uz značajne uštede. S ciljem podizanja svijesti o prednostima korištenja OIE, organizirati će se specijalizirane edukativne radionice za širu javnost, donositelje odluka i javnopravna tijela, lokalne dionike na otocima, te će se ojačati znanja i kapaciteti timova za energetsku učinkovitost.
  • Razdoblje provedbe projekta: 15.7.2024. - 15.1.2027.