FutureECOS

FutureECOS sufinanciran je od strane Interreg Europe programa Europske unije. Opći cilj FutureECOS-a je poboljšati provedbu politika regionalnog razvoja u području približavanja Europe građanima, posebice životnom prostoru koji je spreman za budućnost u novim regijama koridora rasta, putem integriranih razvojnih strategija razvijenih kroz suradnju javnih i privatnih aktera i građana.

Više informacija

  • Naziv: FutureECOS
  • Vodeći partner: Regionalno vijeće Hämea (Finska)
  • Partner/i: Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA (Hrvatska), Južna regionalna skupština (Irska), Zapadna regionalna razvojna agencija (Rumunjska), Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije (Hrvatska), Sveučilište Tampere (Finska), Regionalna razvojna agencija Jug (Srbija), Teritorijalna zajednica grada Pervomaiskyi okruga Lozova u regiji Harkov (Ukrajina)
  • Ukupna vrijednost projekta: 1.672.600,00 EUR
  • Proračun Agencije ZADRA NOVA u projektu: 225.208,00 EUR
  • Intenzitet potpore: 80%
  • Program Europske teritorijalne suradnje: Interreg Europe
  • Cilj: Opći cilj FutureECOS-a je poboljšati provedbu politika regionalnog razvoja u području približavanja Europe građanima, posebice životnom prostoru koji je spreman za budućnost u novim regijama koridora rasta, putem integriranih razvojnih strategija razvijenih kroz suradnju javnih i privatnih aktera i građana.
  • Aktivnosti: Koncept “Životnog prostora otpornog na budućnost” koji promiče FutureECOS zahtijeva višerazinsku/sektorsku provedbu na političkoj i praktičnoj razini, interakcije između javnih tijela i učinkovitu suradnju s dionicima i različitim demografskim skupinama građana. Regionalni razvoj mora biti usklađen s prostornim planiranjem, istraživanjem i razvojem, klimatskim strategijama i društvenim planovima. 8 partnera koji predstavljaju više teritorija i koridora rasta zajedno promiču međuregionalno i regionalno učenje, također nadograđujući iskustva iz pandemije, na: okolišne, ekonomske i društvene implikacije i zahtjeve za životni prostor otporan na budućnost; društveno-geografski položaj regija koridora rasta; višesektorska/razinska konstrukcija i provedbeni modeli politike koji uključuju građane u demokratski proces projektiranja životnih prostora otpornih na budućnost. U skladu s ciljevima Novog europskog Bauhausa (NEB), za povezivanje Zelenog dogovora sa životnim prostorima i iskustvima, partneri traže konkretne promjene u političkim instrumentima koji imaju kapacitet za poticanje pametnog, održivog i uključivog razvoja na njihovim jedinstvenim teritorijima. Nakon što su postigli takvu promjenu, prate potencijalno značajan utjecaj promjena politike za život usmjeren na budućnost na parametre regionalnog razvoja.
  • Razdoblje provedbe projekta: 1. 4. 2024.- 30. 6. 2028.