TransH2

Projekt TransH2 će omogućiti zelenu tranziciju prekograničnog pomorskog prometa demonstracijom novih rješenja i pružanjem konkretnih planova ulaganja te pridonijeti povećanju korištenja goriva s nultom emisijom do 2050. godine, čime se pridonosi ciljevima Europskog zelenog plana za smanjenje emisija u pomorskom sektoru za 90% te izravno pridonosi strateškim smjernicama i očekivanim učincima zacrtanima u misiji EU-a "Obnovimo naše oceane i vode" za postizanje nulte razine onečišćenja i smanjenje emisija stakleničkih plinova u oceanima i vodama EU.

Više informacija

  • Naziv: TransH2 (Transition to Hydrogen Fuelled Cross-Border Sea-Mobility)
  • Vodeći partner: Sveučilište u Rijeci, Pomorski fakultet
  • Partner/i: Hrvatska gospodarska komora; Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA; Urbanex d.o.o.; Maritime Technology Cluster FVG S. c.ar.l.; Navalprogetti Srl ; Start Romagna S.p.A. ; University of Trieste; Pridruženi partner Lučka uprava Zadar
  • Ukupna vrijednost projekta: 2.357.035,00 EUR
  • Proračun Agencije ZADRA NOVA u projektu: 178.313,00 EUR
  • Intenzitet potpore: 80%
  • Ukupna bespovratna EU sredstva: 1.885.628,00 EUR
  • Program Europske teritorijalne suradnje: Interreg VI A Italy-Croatia CBC Programme 2021-2027
  • Cilj: Opći cilj projekta je poboljšati održivu prekograničnu pomorsku mobilnost demonstracijom izvedivih rješenja za primjenu goriva bez štetnih emisija (zeleni vodik) u prekograničnim i regionalnim pomorskim prometnim rutama te prijenosom novih rješenja lučkim upravama, prijevoznicima i drugim dionicima u cijelom programskom području (Hrvatska i Italija).
  • Aktivnosti: Projekt će omogućiti zelenu tranziciju prekograničnog pomorskog prometa demonstracijom novih rješenja i pružanjem konkretnih planova ulaganja te pridonijeti povećanju korištenja goriva s nultom emisijom do 2050. godine, čime se pridonosi ciljevima Europskog zelenog plana za smanjenje emisija u pomorskom sektoru za 90% te izravno pridonosi strateškim smjernicama i očekivanim učincima zacrtanima u misiji EU-a ""Obnovimo naše oceane i vode"" za postizanje nulte razine onečišćenja i smanjenje emisija stakleničkih plinova u oceanima i vodama EU. U sklopu TransH2 projekta razvijat će se inovativna rješenja u prekograničnom pomorskom prometu, uključujući plovila pogonjena vodikovim gorivom te će se definirati prateća infrastruktura za opskrbu gorivom u lukama kako bi se postigao cilj Europske strategije za održivu i pametnu mobilnost da plovila s nultim emisijama postanu spremna za tržište do 2030. Projektno partnerstvo bazirano je na modelu Quadruple Helix, a podrazumijeva multidisciplinarnu i međusektorsku mrežu od 8 partnera iz Hrvatske i Italije neophodnih za stvaranje uvjeta za uspostavu učinkovite prekogranične pomorske mobilnosti na vodik. Glavne demonstracijske aktivnosti uključuju istraživanje i analizu opcija za “ozelenjivanje” pomorskih prometnih veza (prekograničnih i regionalnih) uvođenjem rješenja za primjenu vodika u prekograničnom i lokalnom pomorskom prijevozu putnika u pilot područjima, izradu konceptualnog dizajna putničkih brodova na vodik koji će se koristiti u lokalnom i prekograničnom pomorskom prometu (dokazivanje inovativnog koncepta) te pripremu studija slučaja s potpunim studijama izvodljivosti za pilot područja s ciljem uvođenja stanica za opskrbu vodikovim gorivom u lučku infrastrukturu.
  • Razdoblje provedbe projekta: 01.02.2024. - 31.07.2026.