15:41:29 | 04.11.2013

EU daje 40 milijuna eura za projekte iz programa FP7

Europska komsija odobrila je financiranje 14 novih istraživačkih projekata kako bi se oblikovali novi resursi, odnosno učinkovitija ekonomija u Europi. Projekti uključuju suradnju oko 140 partnera iz istraživačkih organizacija i privatnih tvrtki, koji će se uhvatiti u koštac sa izazovima recikliranja otpadnih materijala iz proizvodnog sektora te poljoprivrede kako bi se poboljšala zaštita okoliša i uštedio novac. Svaki od projekata rješava neki problem, kao što je ponovno korištenje odbačenih automobilskih guma, ponovno korištenje sastavnih dijelova baterija, proizvodnja zelenog goriva iz životinjskog otpada te stvaranje obnovljivih izvora čiste energije iz hrane i biljnog otpada.
Ukupno 40 milijuna eura izdvojeno je iz Sedmog okvirnog programa za istraživanje i tehnološki razvoj, odnosno njegovog područja namijenjenog okolišu, a uključuju partnere iz 19 europskih zemalja. Službeni početak ovih projekata zakazan je za idući tjedan, kada se u Bruxellesu sastaju koordinatori projekata te dogovaraju ključne prioritete i plan rada.
U 2014. godini, Europska unija pokreće novi, sedmogodišnji program, za financiranje istraživanja i inovacija unutar programa Horizon. Od 2007. godine, Europska unija uložila je gotovo 50 milijardi eura u projekte istraživanja i inovacija za potporu europske gospodarske konkurentnosti i proširenje granica ljudskog znanja. Proračun EU-a za istraživanja predstavlja oko 12% ukupnih javnih izdataka za istraživanja od strane EU 28 članica, a usmjeren je uglavnom na područja kao što su zdravstvo, okoliš, promet, hrana i energija.
Slika: google images
Poslijednja izmjena dana 26.06.2019