16:15:17 | 06.05.2016

Održan sastanak Koordinacijskog tijela ITU mehanizma i pročelnika upravnih odjela Grada Zadra

 

Dana 6. svibnja 2016., s početkom u 10:00, u Maloj vijećnici Grada Zadra održan je sastanak Koordinacijskog tijela ITU mehanizma i pročelnika upravnih odjela Grada Zadra u svrhu izrade Strategije razvoja urbanog područja Grada Zadra do 2020.

Sastanak su vodili gospođa Marica Babić, zamjenica ravnateljice Agencije za razvoj Zadarske županije ZADRE NOVE te pročelnik UO za europske fondove Grada Zadra, gospodin Šime Erlić.

Sastanku su prisustvovali  pročelnici gradskih upravnih odjela, predstavnici jedinica lokalne samouprave zadarskog urbanog područja te predstavnik zadarskog Sveučilišta.

Glavna tema sastanka bila je rasprava o ciljevima, prioritetima, mjerama te aktivnostima koje će buduća Strategija sadržavati. Raspravom je utvrđena nužnost adekvatne optimizacije  ključnih dijelova strategije, temelja za prijavu projektnih prijedloga.  Središta urbanih područja preuzeti će dosadašnju ulogu Ministarstava u vidu raspisivanja natječaja, nadzora i kontrole korištenja mehanizama Integriranih teritorijalnih ulaganja.

Europska komisija predvidjela je iznos za Integrirana teritorijalna ulaganja od ukupno 345 milijuna eura za područje Hrvatske. Korisnici tih sredstava su 7 urbanih aglomeracija/područja: Zagreb, Split, Osijek, Rijeka, Zadar, Slavonski Brod i Pula. Riječ je o gradovima i njihovim okolicama koje imaju više od 50.000 stanovnika.

Inicijalni iznos alociranih sredstava za Zadarsko urbano područje iznosi 32 milijuna eura, ali konačan iznos biti će definiran po isteku pregovora predstavnika urbanih područja sa Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova Europske unije. Nužna je bliska suradnja svih aktera (gradskih upravnih odjela, jedinica lokalne samouprave, Sveučilišta) u svrhu kvalitetnijeg pregovaranja te povećanju alociranih sredstava.

Konstruktivna rasprava je zaključena konsenzualnim mišljenjem kako su razvojne mogućnosti iznimne kao i odgovornost koja proizlazi iz potrebe za sustavnim dugoročnim planiranjem i upravljanjem te omogućavanjem održivosti projekata po isteku dvogodišnjeg sufinanciranja. Dogovoreno je da se tijekom idućeg tjedna dostave dodatni prijedlozi, mišljenja i sugestije za dopunu predloženih ciljeva, prioriteta, mjera i pripadajućih aktivnosti kako bi se omogućilo ostvarenje razvojnih prioriteta urbanog područja.

Sastanak je zaključen završnim govorom pročelnika g. Šime Erlića uz osvrt na dosadašnji rad te isticanje nade u nastavak kvalitetne međusobne suradnje gradskih Upravnih odjela sa jedinicama lokalne samouprave i Sveučilištem u Zadru.

Poslijednja izmjena dana 26.06.2019