16:03:49 | 26.07.2018

Objavljen prvi bilten projekta MOBILITAS

Projekt MOBILITAS, ukupne vrijednosti 2.468.337,75 eura, financiran je iz INTERREG MED programa te za cilj ima promociju održive mobilnosti s naglaskom na smanjenje korištenja automobila u turističkim odredištima.

Opći ciljevi projekta su smanjenje emisija stakleničkih plinova u prijevozu, poboljšanje životnog okoliša u područjima visoke gustoće, optimiziranje učinka ljudskih aktivnosti na more, zemlju, zrak i ljudsko zdravlje, pomak od prekomjernog korištenja automobila te smanjenje visokog pritiska na obalnim i priobalnim cestama koje ne mogu apsorbirati veći promet.

Projektom je predviđena izrada aplikacije koja će objediniti praćenje stanja na prometnicama u stvarnom vremenu, pružanje pravovremenih informacija građanima i turistima o dostupnim samoodrživim oblicima transporta (stanje u javnom prijevozu, mogućnosti korištenja bicikala, lokacije pješačkih zona i sl.) te povezivanje lokalne samouprave s turističkim dionicima na prostoru Zadarske županije u svrhu dobivanja ključnih informacija iz područja turizma.

Planirana je i pilot aktivnost postavljanja parkirnih senzora na prostoru Grada Zadra koji će svim građanima i njihovim gostima omogućiti uvid u stanje i broj slobodnih parkirnih mjesta na odabranoj lokaciji u realnom vremenu.

U projektu sudjeluje deset partnera iz ukupno sedam država Europske unije, a ukupna vrijednost aktivnosti na prostoru Zadarske županije iznosi 221.875,00 eura od čega je 188.593,75 eura bespovratnih sredstava.

Bilten možete pogledati na poveznici.

Poslijednja izmjena dana 26.06.2019