14:51:02 | 05.02.2019

Liburnija nabavlja nove autobuse kroz EU projekt

Liburnija je medijima i široj javnosti predstavila projekt „Nabava novih autobusa za Liburniju d.o.o.“ financiran sredstvima EU-a.

Kao što i samo ime projekta kaže, središnja aktivnost je nabava 25 novih autobusa za Liburniju d.o.o. s niskom emisijom CO2 koji koriste diesel gorivo. U Liburnijin vozni pak stići će tako 6 niskopodnih gradskih autobusa i 19 prigradskih, od toga svi gradski i 8 prigradskih s posebnom rampom za invalide.

Na današnjoj konferenciji za medije prisustvovali su pomoćnik ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Mario Madunić, zadarski župan Božidar Longin, zamjenik gradonačelnika Grada Zadra Ante Babić, direktor Liburnije d.o.o. Edvin Šimunov i ugovaratelj na projektu direktor poduzeća Autobus d.o.o. Robert Vrhovski.

Nabava novih autobusa pridonijet će poboljšanju kvalitete usluge javnog prijevoza građanima na području grada Zadra i prigradskih mjesta što je i cilj ovog projekta.

Istaknuto je kako će se provedbom projekta riješiti ključni problem zastarjelog voznog parka tvrtke Liburnije d.o.o. kojeg karakterizira starost i veliki broj prijeđenih kilometara dijela autobusa, te povećano onečišćenje okoliša zbog vozila koja su pogonjena EURO I, II i EURO III motorima.

Ukupna vrijednost projekta je 44.984.820 kuna, od toga iznos EU sufinancira iz Kohezijskog fonda iznosi 30.559.332,60 kuna, a ostatak snosi Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture.

Svi novi autobusu bit će nabavljeni do sredine 2020. godine, do kad traje razdoblje provedbe projekta.

 

Foto: Zadarska županija

Poslijednja izmjena dana 26.06.2019