15:49:40 | 07.05.2019

Predstavljena nova ekološki prihvatljivija rasvjeta nabavljena kroz projekt IRENE

U Vinjercu je u utorak 30. travnja 2019. godine održana svečanost povodom predstavljanja dovršenih radova na ugradnji nove rasvjete na više lokacija u Zadarskoj županiji u sklopu projekta IRENE koji sufinancira Europska unija.

Voditelj projekta Ive Surić iz Agencije za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA naglasio je kako je ovim projektom planirana i izvršena zamjena postojećih rasvjetnih tijela s novom energetski učinkovitom rasvjetom na području Zadra te u općinama Bibinje, Posedarje (mjesto Vinjerac), Galovac, Privlaka, Novigrad te u Gradu Benkovcu (mjesta Korlat i Lisičić).

Postojeća rasvjeta na pilot lokacijama je bila neučinkovita, pretežno na bazi žive te nije bila u skladu s normama o svjetlosnom onečišćenju. Ugradnjom novih ekološki prihvatljivih rasvjetnih tijela povećala se ušteda sustava, koja u odnosu na živinu rasvjetu iznosi i do 80% instalirane snage. Modernizacija rasvjetnih sustava na pilot lokacijama ima za svrhu povećati svijest o mogućnosti financiranja projekata iz područja energetske učinkovitosti iz EU sredstava financiranja. Provedbom ove aktivnosti modernizirano je ukupno 13 sustava rasvjete, a od toga 9 sustava u 7 lokalnih samouprava na području Zadarske županije. Ukupna ugovorena vrijednost radova na području Zadarske županije iznosi 3.408.656,25 kn, a kojima se stara rasvjeta zamijenila s ukupno 510 energetski učinkovitih i ekoloških rasvjetnih tijela. Radovi na modernizaciji rasvjetnih tijela izvršeni su u periodu od svibnja 2018. godine do travnja 2019. godine. Modernizirani sustavi su osim ekološkog utjecaja na okoliš generirali i značajne financijske uštede koje u procjeni mogu iznositi i do 327.000,00 kn na godišnjoj razini.

U ime Zadarske županije, govorio je zamjenik župana Šime Vicković koji je naglasio važnost ovakvih i sličnih projekata za našu županiju te poželio prisutnim uzvanicima iz različitih institucija Zadarske županije puno uspjeha u daljnjem radu i provođenju budućih projekata koji će našoj županiji i svima koji u njoj žive i borave donijeti bolje uvjete života i rada.

Ovim su događajem uz zvuke klapske pjesme i obasjani novom ekološki prihvatljivom rasvjetom završili ovogodišnji Županijski dani.

Projekt IRENE provodi se u sklopu IPA Programa prekogranične suradnje Hrvatska-Bosna i Hercegovina –Crna Gora. Provedba projekta trajati će do 31. prosinca 2019. godine. Ukupna vrijednost projekta iznosi 1.915.820,00 EUR od čega 1.628.447,00 EUR sufinancira Europska unija.

Nositelj projekta je Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA, a partneri na projektu su Zadarska županija iz Hrvatske, Eko centar Delfin i Općina Tivat iz Crne Gore te Asocijacija za ekonomski razvoj REDAH i Grad Mostar iz Bosne i Hercegovine. Glavni cilj projekta je zaštita i očuvanje okoliša i poticanje održivog korištenja prirodnih resursa u pograničnim područjima kroz zajednički razvoj i umrežavanje lokalnih sustava upravljanja energijom u prekograničnom području za poticanje energetske učinkovitosti i korištenja sustava obnovljivih izvora energije u javnom sektoru.

 

Poslijednja izmjena dana 26.06.2019