09:24:23 | 09.10.2024

U Poličniku održana radionica u sklopu projekta FutureECOS

U petak 27. rujna 2024. godine u Centru za razvoj i edukaciju Poličnik, u organizaciji Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije (MRRFEU) i Agencije za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA održana je radionica u sklopu projekta FutureECOS.

Na početku radionice, sudionike je uvodno pozdravila ravnateljica Agencije ZADRA NOVA, Marina Dujmović Vuković.

U prvom dijelu radionica, projekt FutureECOS predstavio je Ive Surić, voditelj Odsjeka za provedbu programa i projekata u Agenciji ZADRA NOVA. Lovro Laurenčić iz MRRFEU-a okupljene je upoznao s programom Integriranog teritorijalnog programa 2021.-2027. Ana-Marija Tahija Jurjević iz Grada Zadra, prezentirala je ITU mehanizme Grada Zadra, dok je Plan razvoja otoka Zadarske županije predstavila Ana Dušević, voditeljica Pododsjeka za razvoj otoka u Agenciji ZADRA NOVA. Koncept Pametna sela predstavio je Ivan Čupić. Prvi dio radionice zaključen je izlaganjem načelnika Općine Poličnik, Davora Lončara na temu koncepta financiranja poticanja gradnje obiteljskih kuća.

U drugom dijelu održana je interaktivna radionica na temu ,,Budućnost življenja kroz prilike i izazove'' koju je moderirala Martina Matešić, voditeljica Odsjeka za strateško planiranje i upravljanje razvojem Agencije ZADRA NOVA. Na interaktivnoj radionici sudionici su podijeljeni u tri skupine te su odgovaranjem na postavljena pitanja raspravljali o predloženim temama. Na kraju, sudionici su iznijeli različita mišljenja i stavove koji će doprinijeti izradi Teritorijalne analize. Na radionici su sudjelovali predstavnici Zadarske županije, Grada Zadra, Sveučilišta u Zadru, Zavoda za javno zdravstvo Zadar, Instituta za prostorno planiranje Zadarske županije, Grada Benkovca, općina Poličnik, Privlaka, Pašman, Posedarje, Ražanac te FLAG-a Tri mora.

Cilj projekta FutureECOS je poboljšati provedbu politike regionalnog razvoja u području približavanja Europe građanima, posebice životnom prostoru koji je spreman za budućnost. Koncept se temelji na koridorima rasta putem integriranih razvojnih strategija definiranih kroz suradnju javnih i privatnih dionika. Vodeći partner na projektu je Regionalno vijeće Häme iz Finske, dok su uz Agenciju ZADRA NOVA, partneri na projektu Južna regionalna skupština (Irska), Južna regionalna razvojna agencija (Rumunjska), Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije (Hrvatska), Sveučilište Tampere (Finska), Regionalna razvojna agencija Jug (Srbija) i Teritorijalna zajednica grada Pervomaiskyi okruga Lozova u regiji Harkov (Ukrajina).

Razdoblje provedbe projekta je od 1. travnja 2024. do 30. lipnja 2028. godine. Projekt je sufinanciran kroz Program Interreg Europe. 

Poslijednja izmjena dana 09.10.2024
Označeno u