18:16:43 | 27.09.2024

U Zadru predstavljen Poziv u okviru programa Interreg Italija-Hrvatska namijenjen projektima od strateške važnosti (OSI)

U Zadru je održan prvi Info dan na kojem je predstavljen drugi Poziv na dostavu projektnih prijedloga u okviru programa Interreg Italija-Hrvatska, namijenjen projektima od strateške važnosti (OSI). OSI su složeni projekti suradnje koji se temelje na pristupu odozgo prema dolje, te su vođeni odlukama Programskih tijela koja prepoznaju potrebu ili potencijal za rješenja prekograničnih problema. Interreg Italija-Hrvatska ove projekte usmjerava na sljedeće prioritete: „Održivi rast u plavoj ekonomiji“, „Zeleni i otporni zajednički okoliš“, „Održivi pomorski i multimodalni prijevoz“ te „Kultura i turizam za održivi razvoj“.

Predstavljanje Poziva održano je 24. rujna 2024. godine u Novom studentskom domu Sveučilišta u Zadru. Agencija ZADRA NOVA kao regionalni koordinator razvoja pružila je tehničku pomoć u organizaciji i realizaciji događanja.

Događanje su otvorili ravnateljica Agencije za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA Marina Dujmović Vuković te rektor Sveučilišta u Zadru prof. dr. sc. Josip Faričić.

Nakon toga, Mislav Kovač iz Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije i Anna Flavia Zuccon, voditeljica Upravljačkog tijela Programa, osvrnuli su se na proces koji je prethodio Pozivu na dostavu prijedloga, naglasivši pozitivna iskustva iz prethodnog programskog razdoblja.

Silvia Comiati, voditeljica Zajedničkog tajništva Programa, predstavila je glavne značajke Poziva, uključujući veličinu proračuna od 38,1 milijun eura, s 80% sufinanciranja iz Europskog fonda za regionalni razvoj (EFRR). Predstavila je proračunske opcije, prihvatljivost prijavitelja, odredbe za vodeće partnere i zahtjeve za partnerstvo. 

Poziv će financirati šest projekata podijeljenih u šest specifičnih ciljeva. Projektni menadžeri Helena Brčić, Marin Miletić, Hrvoje Grancarić, Natalija Adžić, Paolo Rotoni i Sorrentino Fatica istaknuli su glavne karakteristike svakog specifičnog cilja i pružili primjere vrsta aktivnosti koje bi se mogle uključiti u prijedlog projekta.

Glavne teme koje će OSI obuhvatiti uključuju podršku malim i srednjim poduzećima (MSP) u dovođenju novih proizvoda i usluga na tržište, usvajanje zrelih istraživanja i inovacija, prijenos tehnologije te praktično uključivanje mladih istraživača u poslovanje u sektorima plave ekonomije; jačanje kapaciteta MSP-ova za unaprjeđenje inovativnih procesa i rješenja; ublažavanje rizika od klimatskih promjena; zaštitu bioraznolikosti; prekogranična zelena i pametna lučka rješenja; te diverzifikaciju i delokalizaciju turizma.

Programski stručnjak za nadzor Mauro Novello nastavio je predstavljanjem specifičnosti OSI projekata koji će se financirati u okviru Prioriteta 1 (specifični ciljevi 1.1 i 1.2), a koji uključuju sheme državne pomoći za vaučere i potpore namijenjene MSP-ovima u programskom području.

U drugom dijelu sastanka, programski menadžer Angelo Mason pojasnio je kriterije odabira projekata te naglasio da je tim Zajedničkog tajništva Programa dostupan za podršku vodećim partnerima u vezi s pitanjima koja se odnose na prijavu i postupak prijave. Konzultacije mogu zatražiti samo vodeći partneri, registracijom na mrežnoj stranici Programa.

Financijska stručnjakinja Božana Bešlić obradila je glavne financijske aspekte Poziva, dok je stručnjakinja za komunikaciju Renata Marušić istaknula posebne zahtjeve za komunikaciju OSI-a.

Jednako je važno da projekti financirani iz Interrega maksimiziraju svoj dugoročni učinak i korisnost, što je  bila ključna poruka koju je prenijela stručnjakinja za kapitalizaciju i evaluaciju, Lada Vetrini, tijekom svog izlaganja o važnosti kapitalizacije u projektima od strateške važnosti.

Za zaključak prezentacije Poziva, stručnjak za financije Lovro Jurišić objasnio je kako se prijaviti putem sustava JEMS i podnijeti prijedlog projekta.

Poziv će ostati otvoren do 19. studenog 2024. Ocjena projekata će biti zaključena do ožujka 2025., a očekivani početak projekta u lipnju 2025.

Sve informacije o Pozivu na dostavu prijedloga dostupne su na mrežnoj stranici Interreg Italija-Hrvatska. Program će tjedno objavljivati ažurirane odgovore na pitanja (Q&A).

Poslijednja izmjena dana 02.10.2024