14:05:17 | 13.09.2024

Najava događanja: Strateških forum za Jadransku Hrvatsku na temu Plavi rast

Integrirani teritorijalni program 2021. – 2027., jedan je od strateških dokumenata kojima se definiraju ulaganja EU sredstava u Hrvatsku. Dio tog programa je Industrijska tranzicija Panonske, Sjeverne i Jadranske Hrvatske.

Cilj industrijske tranzicije je jačanje regionalne konkurentnosti i izravno se povezuje s Nacionalnom razvojnom strategijom Republike Hrvatske do 2030.

Na temelju utvrđenih globalnih trendova, razvojnih izazova i potencijala regionalnoga gospodarstva, te u skladu s rezultatima procesa poduzetničkog otkrivanja, kao glavni fokus budućeg rasta i razvoja triju regija utvrđene su prioritetne niše. Npr. za Plavi rast to su akvakultura, ribarstvo uz primjenu novih tehnologija tzv. pametno ribarstvo te plovila budućnosti i luksuzni turizam. Za navedene niše je, na temelju analiza, procijenjeno da mogu ostvariti najveću dodanu vrijednost, te samim time u najvećoj mjeri pridonijeti povećanju regionalne konkurentnosti.

Dio tog procesa je i održavanje Strateških foruma, i upravo će se onaj za Jadransku Hrvatsku na temu Plavi rast održati 19. rujna 2024. u Providurovoj palači u Zadru.

Više na poveznici u nastavku: Industrijska tranzicija Panonske, Sjeverne i Jadranske Hrvatske

Poslijednja izmjena dana 13.09.2024