11:26:26 | 11.07.2024

Odobreni projekti za Osnovnu školu Bartula Kašića i Osnovnu školu Šime Budinića iz Zadra

Odbor za praćenje Projekta SHORE odobrio je financiranje 30 projekata među kojima su i dva zadarska -  SEAA – SEA ECO ART ACTIVITY (Osnovna škola Bartula Kašića Zadar) i MPAD – Minimising Pollution in Adriatic Dalmatia (Osnovna škola Šime Budinića Zadar). Agencija ZADRA NOVA pružala je stručnu podršku u pripremi oba projekta. 

Dva zadarska projekta ujedno su i jedini odobreni iz Hrtvatske. Projekta SHORE prvodi se u sklopu Programa HORIZON 2.6. – Food, Bioeconomy Natural Resources, Agriculture and Enviroment te je na 1. Poziva na dostavu projektnih prijedloga pristiglo 226 projektnih prijava.

  • Projekt SEAA

Projekt „SEAA – SEA ECO ART ACTIVITY“ ima za cilj unaprijediti obrazovanje o moru za učenike i učitelje Osnovne škole Bartula Kašića, osnažiti učenike da postanu nositelji promjena i ekološki osviješteni građani. Kroz SEAA projekt potaknut će se učenici, učitelji i drugi dionici iz škole i lokalne zajednice grada Zadra da se zajednički bave problematikom opasnih tvari i morskog otpada, točnije plastike i mikroplastike, na inovativan i iskustven način. Učenici će zajedno s nastavnicima i lokalnom zajednicom sudjelovati u aktivnostima čišćenja plaža, uzorkovanju vode, radionicama, raspravama, natjecanjima, terenskim i laboratorijskim izletima, izložbama na principima kružnog gospodarstva te twinning projektu sa školom iz druge zemlje. Ove aktivnosti omogućit će učenicima da se pozabave problemima iz stvarnog svijeta, primijene svoje znanje u praktičnom okruženju te pomoći Osnovnoj školi Bartula Kašića da ostvari ciljeve Misije Ocean i postane akreditirana članica mreže Plavih škola. Ukupno trajanje projekta je 6 mjeseci. Ukupni proračun projekta iznosi 8.760,0 EUR. Stopa sufinanciranja iznosi 100%.

  • Projekt MPAD

Cilj projekta „MPAD - Minimising Pollution in Adriatic Dalmatia“ je da učenici Osnovne škole Šime Budinića kroz edukativna predavanja postanu nositelji promjena i očuvanja bioraznolikosti o morskom otpadu, zakiseljavanju mora i mikroplastici. To će se postići organiziranjem različitih aktivnosti kao što su radionice, gostujuće konferencije, analiza morske vode i posjete reciklažnom centru na otoku Krku i Parku prirode Telašćica.  Glavni dionici projekta su djelatnici škole i učenici te projektni partneri („Čistoća Zadar d.o.o.“, Ronilački klub Sveti Roko Bibinje, Zavod za javno zdravstvo Zadarske županije, Zajednica tehničke kulture Zadarske županije) i partneri izvan Hrvatske: E-twinning škole iz Italije i Turske. Ukupno trajanje projekta je 6 mjeseci. Ukupni proračun projekta iznosi 9.000,00 EUR. Stopa sufinanciranja iznosi 100%.

 

Poslijednja izmjena dana 11.07.2024