16:10:37 | 15.04.2024

Održana konferencija Održivo plavo gospodarstvo u kontekstu klimatskih promjena i degradacije bioraznolikosti potaknuto morskim tehnologijama

Konferencija Održivo plavo gospodarstvo u kontekstu klimatskih promjena i degradacije bioraznolikosti potaknuto morskim tehnologijama 10. travnja 2024. godine je u Zadru okupila donositelje odluka, predstavnike privatnog sektora i znanstveno-istraživački sektor upravo kako bi se utvrdilo kako postići održivi rast plavoga gospodarstva. Organizatori ove konferencije su Digitalni Inovacijski Hub Innovamare, Sveučilište u Zadru i Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA, uz podršku Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, Hrvatske gospodarske komore, centra EUROPE DIRECT Zadar i tvrtke SeaCras d.o.o.

"Hrvatska gospodarska komora ima ključnu ulogu u podupiranju svojih članova prema održivim praksama, posebno unutar sektora plave ekonomije. Educiramo o najboljim praksama te podupiremo razvoj i implementaciju novih tehnologija i inovacija koje doprinose održivosti, kao što su tehnologije za čišćenje oceana. Ključan je i naš rad s vladinim tijelima na razvoju i promicanju politika koje podupiru održive prakse unutar plave ekonomije, kao i suradnja s financijskim institucijama i fondovima EU za pružanje financijskih poticaja i subvencija za projekte koji promiču održivu plavu ekonomiju." - poručio je potpredsjednik HGK za industriju i održivi razvoj HGK Tomislav Radoš.

"Obala i more su prostor višestrukih kontakata i konflikta. Atraktivna su prirodna osnova različitih društvenih i gospodarskih aktivnosti. S tim da se one ne zbivaju s istim obzirom prema tom dragocjenom životnom prostoru i resursu. Stoga je velika odgovornost znanstvene zajednice pridonijeti kritičkom razmišljanju i inovativnim rješenjima za zaštitu mora. Sveučilište u Zadru je posvećeno istraživanju i zaštiti prirodne baštine obale i mora. Rado se pridružuje svim inicijativama i konkretnim projektnim aktivnostima kako bi bilo ravnopravni dionik ne samo u pronalasku najboljih odgovora na postojeće izazove, već i anticipirajući buduće procese." – istaknuo je rektor Sveučilišta u Zadru prof. dr. sc. Josip Faričić.

Kroz panel diskusiju i četiri okrugla stola razgovaralo se o budućnost plavog gospodarstva u kontekstu  digitalne i zelene transformacije te o smanjenju utjecaja na morske ekosustave i postizanju održivosti.

U sklopu konferencije održani su i B2B sastanci s norveškim tvrtkama, koji su organizirani u okviru projekta MATIN, financiranog sredstvima Innovation Norway. Cilj je jačanje bilateralne suradnje u području inovativnih pomorskih tehnologija te razmjene ideja i potencijalnog okvira suradnje u Norveškoj i Hrvatskoj. Organizirana je i radionica za identificiranje nedostataka, potreba i rješenja za unapređenje istraživanja i inovacija u plavom gospodarstvu Hrvatske.

Digitalni Inovacijski HUB InnovaMare osnovan je kao rezultat provedbe prethodnog strateškog projekta InnovaMare financiranog iz prekograničnog programa Interreg Italija-Hrvatska. Cilj DIH-a Innovamare je okupljati različite dionike iz sektora plave ekonomije kako bi razvijali inovativne morske tehnologije koje su ključne u digitalnoj i zelenoj transformaciji plave ekonomije. DIH Innovamare čini partnerski konzorcij od osam partnera s Hrvatskom gospodarskom komorom kao vodećim partnerom projekta. Dio partnerskog konzorcija je i Agencija ZADRA NOVA.

 

 

Poslijednja izmjena dana 16.04.2024
Označeno u