15:19:36 | 16.06.2023

Održana završna konferencija projekta „Za bolje sutra, za sretnija jutra“

Završna konferencija projekta „Za bolje sutra, za sretnija jutra“ održana je u petak 16. lipnja 2023. godine u Centru za kreativne industrije u Zadru. Nositelj projekta je Centar za pružanje usluga u zajednici Zadar.

Okupljenima su se obratili zamjenica ravnateljice Centra i voditeljica projekta Ljiljana Šarić, zamjenica ravnateljice Agencije za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA Jadranka Petek te pročelnik Upravnog odjela za hrvatske branitelje, udruge, demografiju i socijalnu politiku Josip Vidov.

„Zaista je bio težak proces. Mi smo jedina ustanova u Hrvatskoj koja je započela transformaciju potpuno samostalno, a to što smo učinili za našu djecu je izrazito važno zato što mi prvi put u Zadru pružamo uslugu i organiziranog stanovanja za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi jer to do sada nije bilo i djeca su odlazila u domove diljem Hrvatske. Mi sada trenutno imamo dva stana za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi i dobili smo treći stan od Grada Zadra koji zahtijeva kompletnu rekonstrukciju tako da se nadamo da ćemo uskoro povećati kapacitet  za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi.“ - ponosno je kazala zamjenica ravnateljice Ljiljana Šarić i predstavila projekt.

„Organizacijom organiziranog stanovanja i poludnevnog boravka te savjetovanja osigurana je podrška djeci i mladima bez odgovarajuće roditeljske skrbi te djeci i mladima s problemima u ponašanju, kao i članovima njihovih obitelji. Ove aktivnosti pokazatelj su velike važnosti projekta za društvo. Uz to je omogućeno stvaranje novih radnih mjesta i jačanje ljudskih kapaciteta kroz stručne edukacije.“ - kazala je zamjenica ravnateljice Jadranka Petek te dodala „Sretni smo i ponosni, jer smo mi kao razvojna agencija mogli biti dio procesa stvaranja boljeg sutra za djecu, mlade i njihove obitelji. Ovo je samo jedan od projekata iz područja socijalne skrbi koji je Agencija ZADRA NOVA pripremala i sudjelovala u provedbi.“.

„Drago mi je da smo na kraju ovog projekta što znači da je uspješno provedena transformacija ustanove socijalne skrbi. Znamo da se one teško mijenjaju što zbog zbroja radnika što zbog broja korisnika za koje moraju skrbiti. Prije svega želim čestitati svim djelatnicima Centra na hrabrosti, na ustrajnosti, na odvažnosti, što ste se usudili, što ste pomakli granice, što ste prva transformirana ustanova na području Zadarske županije, što ste unatoč svim brojnim svojim strahovima i nedoumicama pomicali zonu komfora i bili hrabri. Čestitam Vam na tome.“ - poručio je pročelnik Vidov.

Psihologinja Lucija Marcelić iz mobilnog stručnog tima predstavila je okupljenima i njegovo djelovanje. Cilj osnivanja mobilnog stručnog tima je smanjenje isključene djece ruralnih područja. „Onima koji ne mogu doći do nas, mi dolazimo do njih i pružamo im pomoć jer su kroz projekt nabavljena i dva nova kombi vozila.“ – pojasnila je psihologinja Marcelić i dodala kako je djelovanje mobilnog tima usmjereno na pružanje psihosocijalne podrške pojedincu i obitelji.  

Nositelj projekta je Centar za pružanje usluga u zajednici Zadar, a partner na projektu je bio Centar za pružanje usluga Zagorje. Projekt je u potpunosti financiran od strane Europskog socijalnog fonda u iznosu od 668.992,95 eura (5.040.000,00 kuna), a vrijeme trajanje njegove provedbe je od srpnja 2021. do srpnja 2023. godine.

Cilj projekta bio je pridonijeti procesu deinstitucionalizacije za djecu s problemima u ponašanju i djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi. Projekt je omogućio djeci s problemima u ponašanju i djeci bez odgovarajuće roditeljske skrbi izvaninstitucijske socijalne usluge na području Zadarske i Krapinsko-zagorske županije koje im osiguravaju ostvarivanje prava na život u zajednici.

Na području Zadarske županije provedena je i kampanja u obliku okruglog stola i edukativne radionice što je omogućilo da se nova znanja i veća svjesnost o potrebama ciljanih skupina prenesu i na druge stručnjake ali i na ostale pružatelje izvaninstitucijskih socijalnih usluga u sustavu s kojima postoji redovita suradnja.

Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA kao regionalni koordinator pružala je svoju stručnu i tehničku pomoć Domu u pripremi i provedbi projekta. Angažman Agencije na ovom projektu omogućuje projekt ZADRA NOVA ZA VAS kroz koji se financira rad djelatnika Agencije, a usluge provedbe ne stvaraju financijski teret za korisnika. Projekt je sufinanciran sredstvima tehničke pomoći u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020., iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Poslijednja izmjena dana 16.06.2023