14:59:51 | 04.05.2023

Proslavite s nama Dan Europe na Narodnom trgu u Zadru

Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA u sklopu provedbe projekta EUROPE DIRECT Zadar, u suradnji sa školama ambasadorima EU parlamenta Gimnazijom Vladimira Nazora i Ekonomsko-birotehničkom i trgovačkom školom Zadar, organizira obilježavanje Dana Europe u Zadru. Događanje će se održati na Narodnom trgu u Zadru u utorak, 9. svibnja 2023. godine u razdoblju od 10 do 12 sati.

EUROPE DIRECT Zadar za posjetitelje je pripremio EU publikacije i prigodne poklone i iznenađenja. Sretnu ruku posjetitelji će moći okušati na „kolu sreće“, a praznih ruku s događanja neće otići ni najmlađi posjetitelji. 

U programu će sudjelovati i Medicinska škola Ante Kuzmanića Zadar, Hotelijersko turistička i ugostiteljska škola Zadar te Poljoprivredna, prehrambena i veterinarska škola Stanka Ožanića Zadar. Učenici će predstaviti svoje strukovne vještine građanima kao što su primjerice mjerenje tlaka i glukoze, izrada fritula, uzgoj cvijeća i sl.

Volonterski centar Zadar također će biti dio programa te će predstavi aktivnosti koje provode s izbjeglicama iz Ukrajine.

Ovogodišnje proslava Dana Europe nastavlja se na ciljeve Europske godine vještina. Naime, u  2023. godini obilježava se Europska godina vještina u kojoj se želi ukazati na uloga radne snage s traženim vještinama u održivom rastu, stvaranju inovacija i poboljšanju konkurentnosti poduzeća.

Dan Europe tradicionalno se slavi 9. svibnja, na obljetnicu Schumanove deklaracije. Toga je dana 1950. Robert Schuman, tadašnji ministar vanjskih poslova Francuske, predstavio svoj prijedlog formiranja Europske zajednice za ugljen i čelik, prve u nizu nadnacionalnih europskih institucija iz kojih je nastala Europska unija. Države osnivačice bile su Francuska, Zapadna Njemačka, Italija, Nizozemska, Belgija i Luksemburg. Ovaj prijedlog, poznatiji kao Schumanova deklaracija, smatra se početkom današnje Europske unije. Vijeće Europske unije u Milanu 1985. godine donijelo je odluku kojom se otad 9. svibnja i službeno obilježava kao Dan Europe.