13:40:23 | 14.04.2023

Rezultati projekte STREAM i AdriaClim predstavljeni na završnoj konferenciji projekta CASCADE

Završna konferencija Interreg projekta CASCADE (CoAStal i integrirani sustavi praćenja morskih voda za zaštitu i upravljanje ekosustavima) održana je Lecceu u 13. travnja 2023. godine

Projekt CASCADE financiran je iz Programa prekogranične suradnje Interreg V-A Italija-Hrvatska 2014.-2020. i ima za cilj zaštitu i obnovu bioraznolikosti u morskom i obalnom okolišu u Italiji i Hrvatskoj. Projektne aktivnosti bile su usmjerene na definiranje učinaka ekstremnih događaja na morske ekosustave, razvoj metodologija i aktivnosti obnove na temelju znanstvenih dokaza, razvoj i poboljšanje sustava praćenja, pristup podacima praćenja putem informacijskog sustava te provedbu pilot projekta aktivnosti usmjerene na obnovu i poboljšanje integriranih sustava upravljanja.

Partner u projektu CASCADE je i Grad Nin te je jedna od aktivnosti projekta bilo i čišćenje ušća Miljašić Jaruge u Ninu. Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA kao regionalni koordinator pruža tehničku pomoć Gradu Ninu u provedbi projekta. Angažman Agencije na ovom projektu omogućuje projekt ZADRA NOVA ZA VAS kroz koji se financira rad djelatnika Agencije, a usluge provedbe ne stvaraju financijski teret za Grad Nin.

Osim rezultata projekta CASCADE, tijekom konferencije predstavljeni su rezultati i drugih projekata financiranih iz Programa prekogranične suradnje Interreg V-A Italija-Hrvatska. Predstavnice Agencije ZADRA NOVA prezentirale su projekte STREAM i AdriaClim.

Opći cilj projekta STREAM je poboljšanje monitoringa rizika i povećanje upravljačkih mogućnosti stožera za zaštitu i spašavanje kako bi mogli pravovremeno reagirati na katastrofe uzrokovane poplavama, te su među ostalim, kroz projekt u Zadarskoj županiji izgrađena tri kišna vrta.

Glavni cilj projekta AdriaClim je razviti inovativne modele razmišljanja koji će se implementirati u planove i strateške dokumente za prilagodbu klimatskim promjenama te je u Zadarskoj županiji postavljeno inovativno rješenje Aquaweb za natapanje koje vlagu prikuplja iz zraka.

Poslijednja izmjena dana 02.05.2023