13:30:04 | 29.04.2023

Završen projekt „Moć osjetila“

U Domu za starije i nemoćne osobe Zadar održana je u petak, 28. travnja 2023. godine završna konferencija projekta „Moć osjetila“.

Važnost projekta i njegove rezultate istaknuli su ravnatelj Doma za starije i nemoćne osobe Zadar Marko Buljat, ravnateljica Agencije za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA Marina Dujmović Vuković, voditeljica projekta Marija Podrug Kasalo iz Agencije ZADRA NOVA te Iskra Pece Fabac, socijalna radnica u Domu.

Ovim projektom u Domu za starije i nemoćne osobe Zadar uređena je i opremljena Snoezelen senzorna soba. Pod pojmom Snoezelen podrazumijeva se posebno opremljen prostor u kojem pomoću ciljanih multisenzornih podražaja dolazi do osjećaja ugode. Uz to je nabavljeno i vozilo za potrebe prijevoza korisnika.

Sredstvima osiguranima kroz ovaj projekt u Domu za odrasle osobe Sv. Frane je opremljen prostor za muzikoterapiju. Muzikoterapija je prikladna za primjenu unutar gerijatrijske populacije, a osobito u radu s osobama oboljelima od Alzheimerove bolesti i drugih oblika demencije jer utječe na razne aspekte bolesti (kognitivne, komunikacijske, psihosocijalne, emocionalne i bihevioralne) te je sredstvo kontakta i komunikacije, osnaživanja identiteta, samoizražavanja i socijalne aktivnosti.

Cilj projekta „Moć osjetila“ bio je pružiti podršku procesu deinstitucionalizacije unaprjeđenjem kvalitete i širenjem izvaninstitucijskih socijalnih usluga Doma za starije i nemoćne osobe Zadar i Doma za odrasle osobe Sv. Frane, podizanjem kvalitete rada s osobama s demencijom (Snoezelen senzorna soba, muzikoterapija) te njihovim obiteljima.

Nositelj projekta je Dom za starije i nemoćne osobe Zadar, a partneri su Dom za odrasle osobe Sveti Frane, Općina Preko i Općina Kali. Ukupna vrijednost projekta je 242.707,54 eura te je financiran iz Europskog socijalnog fonda u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020.

Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA kao regionalni koordinator pruža tehničku pomoć u pripremi i provedbi projekt. Angažman Agencije na ovom projektu omogućuje projekt ZADRA NOVA ZA VAS kroz koji se financira rad djelatnika Agencije, a usluge pripreme i provedbe ne stvaraju financijski teret za prijavitelje i partnere. Projekt je sufinanciran sredstvima tehničke pomoći u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. iz Europskog fonda za regionalni razvoj.