13:23:41 | 21.04.2023

Održana Prva sjednica Radne skupine Otočnog partnerstva za izradu Plana razvoja otoka Zadarske županije

Otočno partnerstvo za izradu Teritorijalne strategije razvoja otoka Zadarske županije, Plana razvoja otoka Zadarske županije 2021. – 2027., sastalo se u četvrtak 20. travnja 2023. godine u Zadru, u Domu Zadarske županije.

Uz predstavnike nositelja izrade - Zadarske županije, izrađivača Agenciju za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA, i ostale članove radne skupine, sjednici su nazočili i predstavnici Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, Veljko Radić, načelnik Sektora za programiranje, planiranje i vrednovanje politike razvoja otoka, Ivo Vrandečić-Loje, voditelj Službe za programiranje i pripremu politike razvoja otoka i Iva Mesić, viša stručna suradnica u Sektoru za programiranje, planiranje i vrednovanje politike razvoja otoka.

"Zahvaljujem svima prisutnima radi buduće bliske suradnje u izradi Teritorijalne strategije za otoke Zadarske županije, kao preduvjeta za provedbu projekata na otocima i privlačenje bespovratnih sredstava u okviru Integriranog teritorijalnog programa", uvodno je kazao zamjenik župana Šime Vicković.

Zamjenik župana Vicković, ujedno i zamjenik voditelja Radne skupine - Otočnog partnerstva, istaknuo je kako su posebnost Zadarske županije mnogobrojni otoci i otočići, od kojih je 18 nastanjenih te koji čine vrijedan resurs kojim Zadarska županija raspolaže.

"Integrirani teritorijalni program zasniva se na teritorijalnom pristupu te je usmjeren na rješavanje problema i izazova na lokalnoj i regionalnoj razini, a u sklopu istoga predviđena je provedba operacija namijenjenih isključivo otocima na način da se pokrivaju specifične potrebe otoka. Jedan od osnovnih preduvjeta za provedbu Integriranog teritorijalnog programa jest izrada teritorijalnih strategija, čija se izrada vrši kao dodatak planovima razvoja te je i postupak izrade Teritorijalne strategije razvoja otoka Zadarske županije, pokrenut u skladu sa Smjernicama za izradu teritorijalnih strategija, Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije", naglasila je ravnateljica Agencije ZADRA NOVA Marina Dujmović Vuković, ujedno voditeljica Radne skupine – Otočnog partnerstva.

Otočno partnerstvo za izradu Teritorijalne strategije otoka Zadarske županije broji 37 članova, a uz predstavnike Zadarske županije i Agencije ZADRA NOVA, čine ga i predstavnici obalno-otočnih jedinica lokalne samouprave, Ustanove za razvoj kompetencija, inovacija i specijalizacije Zadarske županije INOVACIJE, Sveučilišta u Zadru, Narodnog muzeja Zadar,  Zavoda za prostorno uređenje Zadarske županije, Županijske lučke uprave Zadar, Županijske uprave za ceste Zadarske županije, Hrvatske gospodarske komore – Županijske komore Zadar, Obrtničke komore Zadarske županije, predstavnici gospodarstvenika, Vatrogasne zajednice Zadarske županije, Javne ustanove NATURE JADERE, predstavnici gospodarstvenika, lokalnih akcijskih grupa, socijalnih partnera, organizacija civilnog društva i drugi.

Poslijednja izmjena dana 02.05.2023