13:06:22 | 27.04.2023

Projekt BOOST5 predstavljen u Biogradu na Moru

Projekt BOOST5 predstavljen je okupljenima na događanju „Moje vještine: Priroda i društvo bez treme“ održanom 26. travnja 2023. godine u Poduzetničkom inkubatoru Biograd na Moru.

Sudionicima je predstavljen projekt BOOST5 kao primjer korištenja EU sredstava za razvoj turizma u zaleđu, a oni su potom iznijeli svoje viđenje razvoja turizma i uočene potrebe.

„Putem lokalnog događaja i projekta BOOST5 htjeli smo podići svijest sudionika o važnosti održivog turizma u Zadarskoj Županiji te o važnosti koju tehnologija ima u očuvanju prirodne i kulturne baštine. Naglasak je posebno stavljen na održivi razvoj ruralnih područja Hrvatske gdje turizam može odigrati značajnu ulogu, kao i na destinacije za masovni turizam kojima je održivost prijeko potrebna kako bi se spriječila devastacija prirodnih i kulturnih resursa. Potrebno je istaknuti kako turizam mora biti održiv kako bismo sačuvali bogatstva koja su nam poklonjena na korištenje, a koja ćemo ostaviti u nasljeđe slijedećim generacijama.“ – istaknula je voditeljica projekta Larisa Maruna te dodala – „Također, veliku ulogu za promociju baštine ima uporaba modernih tehnologija, a praćenje suvremenih tehnoloških trendova postaje imperativ na kulturnom tržištu. Upravo uporabom tehnologije baština može dobiti novu dimenziju i na zanimljiviji način dočarati ono što predstavlja.“.

Provedba projekta BOOST5 započela je 1. lipnja 2022. godine i odvijat će se do 30. lipnja 2023. godine. Agencija ZADRA NOVA ima ulogu partnera u projektu, a u projektu sudjeluje još 7 partnera iz Italije i Hrvatske. Projekt se sufinancira iz Programa prekogranične suradnje Italija-Hrvatska 2014.-2020. Cilj projekta je kapitalizacija rezultata 5 projekata prekogranične suradnje Interreg Italija Hrvatska, među kojima je i projekt MADE IN-LAND, kojeg je također provodila Agencija ZADRA NOVA.

Projektom BOOST5 želi se podići svijest o potencijalu turizma kao gospodarskoj snazi i izvoru sredstava za život, kako na lokalnoj tako i na nacionalnoj razini. BOOST5 uključuje privatne i javne aktere u kreiranje zajedničkih strategija za kulturu i identitet krajobraza tako da se formira održiva turistička ponuda s inovativnim pristupom. Također, želi se osigurati i promicati sinergija među različitim dionicima i teritorijima, kako bi se ubrzala uspješna provedba održivih politika i podigla ekološka svijest te se stvorile nove ideje za sljedeće programsko razdoblje.

 

Poslijednja izmjena dana 02.05.2023