09:18:38 | 26.04.2023

S bibliokombijem po Zadarskoj županiji: u posjetu školama u Galovcu i Raštanima Donjim

U četvrtak, 27. travnja 2023. godine Gradska knjižnica Zadar i Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA planiraju zajedničku aktivnost "S bibliokombijem po Zadarskoj županiji“. Djelatnice centra EUROPE DIRECT Zadar pridružit će se djelatnicima Knjižnice u obilasku Zadarske županije. U Osnovnoj školi Galovac i Područnoj školi Raštane Donje bit će održane radionice za djecu.

Kako je uloga centra EUROPE DIRECT Zadar približavanje djelovanja EU-a građanima, tema radionice bit će Europska unija. Radionica u Osnovnoj školi Galovac bit će od 8:15 do 8:55 sati, dok će radionica u Područnoj školi Raštane Donje biti od 9:20 do 10:00. EUROPE DIRECT Zadar član je mreže Europe Direct u Hrvatskoj, koja je pak dio sveeuropske mreže centara. Ovi centri približavaju Europu ljudima na terenu i potiču ih da se uključe u rasprave o budućnosti EU-a. Mrežom upravlja Europska komisija, a zadarski centar dio je Agencije za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA. EUROPE DIRECT centru se možete obratiti s pitanjima o politikama, programima i prioritetima EU-a te sudjelovati u događanjima na temu budućnosti EU-a. Sve usluge su besplatne za sve uključene građane.

Gradska knjižnica Zadar nabavila je bibliokombi u sklopu projekta „Uključi se knjigom“. Cilj projekta bio je osnažiti osobe s invaliditetom za socijalno uključivanje kroz kulturne sadržaje te razviti i unaprijediti sustav knjižnice na kotačima namijenjen osobama s invaliditetom. Osim nabavke bibliokombija i pružanja knjižničnih usluga, projekt je uključivao i aktivnosti vezane uz unaprjeđenje kvalitete i širenje socijalnih usluga i programa za aktivno socijalno uključivanje osoba s invaliditetom. Nositelj projekta je bila Gradska knjižnica Zadar, a partneri na projektu su bili i Grad Nin, općine Poličnik, Preko i Galovac te Udruga HVIDR-a Zadar. Projekt je sufinanciran iz Europskog socijalnog fonda (85%).

Agencija ZADRA NOVA, kao regionalni koordinator, pružila je svoju stručnu i tehničku pomoć u pripremi i provedbi projekta. Angažman Agencije na ovom projektu omogućuje projekt ZADRA NOVA ZA VAS kroz koji se financira rad djelatnika Agencije, a usluge pripreme i provedbe ne stvaraju financijski teret za prijavitelje i partnere. Projekt je sufinanciran sredstvima tehničke pomoći u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. iz Europskog fonda za regionalni razvoj.