13:27:28 | 24.03.2023

Završna konferencija projekta CASCADE

Završna konferencija Interreg projekta CASCADE (CoAStal i integrirani sustavi praćenja morskih voda za zaštitu i upravljanje ekosustavima) održat će se u Lecceu u "Officine Cantelmo" 13. travnja 2023. godine kako bi se podijelili i predstavili rezultati projekta svim zainteresiranim stranama.

Projekt CASCADE financiran je iz Programa suradnje Interreg V-A Italy-Croatia 2014.-2020. i ima za cilj zaštitu i obnovu bioraznolikosti u morskom i obalnom okolišu u Italiji i Hrvatskoj. Projektne aktivnosti bile su usmjerene na definiranje učinaka ekstremnih događaja na morske ekosustave, razvoj metodologija i aktivnosti obnove na temelju znanstvenih dokaza, razvoj i poboljšanje sustava praćenja, pristup podacima praćenja putem informacijskog sustava te provedbu pilot projekta aktivnosti usmjerene na obnovu i poboljšanje integriranih sustava upravljanja.

Događanje zatvara ciklus od dvanaest događanja koje organizira Apulia Regione kao vodeći partner. Šest događaja organizirana su u jednom od pilot područja projekta CASCADE, rezervatu prirode Torre Guaceto, a bili su namijenjeni školama koje su otkrile ljepotu i ranjivost dragocjenog ekosustava, shvatile važnost očuvanja bioraznolikosti, razorne učinke uzrokovane ljudskim djelovanjem aktivnostima i prisutnošću plastike. Osim toga, jedan događaj bio je usmjeren na ronioce koji su istraživali morsko dno zaštićenog područja Torre Guaceto među koraljima, škarpinama, rakovima pustinjacima, hobotnicama, škampima, jastozima, morskim ježincima, kirnjama i murinama. Aktivnosti podizanja svijesti i umrežavanja također su uključile građane, stručnjake, lokalne vlasti, ekološke udruge u ciklusu od pet online događaja, poput radionica, znanstvenih treninga i seminara, što je omogućilo raspravu između stručnjaka na tom području i dionika o aktivnosti planiranja i integriranog upravljanja za morska i obalna područja.

Interreg CASCADE, unutar šire strategije regije Apulija, postigao je važan rezultat izgradnje i konsolidacije zajedničkih intervencijskih postupaka za zaštitu mora poticanjem suradnje koja je već u tijeku, provođenjem aktivnosti obuke i promicanjem razmjene inovativnih iskustava za očuvanje mora i njegove vrste.

Za više informacija o projektu CASCADE posjetite sljedeće poveznice: https://www.italy-croatia.eu/web/cascade i http://cascade.commediasrl.it/it/

Svoje sudjelovanje možete prijaviti ovdje do 31. ožujka 2023. 

Događanje će biti moguće pratiti i online na sljedećoj poveznici: https://bit.ly/3Z0aiBW 

Poslijednja izmjena dana 24.03.2023