11:09:37 | 15.11.2022

Projekt AdriaClim predstavljen u SAD-u

Ciljevi i rezultati projekta AdriaClim prezentirani su predstavnicima Sveučilišta Massachusetts u Bostonu i tvrtki Nextloop i SOM u New Yorku.

Naime, u razdoblju od 29. listopada do 5. studenoga 2022. godine predstavnice Agencije ZADRA NOVA, nastavno na dobivena pozivna pisma za prezentaciju projekata, boravile su u studijskom posjetu Sjedinjenim Američkim Državama. Studijski posjet realiziran je u sklopu projekta AdriaClim.

Predstavnicima Sveučilišta Massachusetts i tvrtki Nextloop i SOM je u sklopu prezentacije projekta prezentirana i pilot lokacija u Zadarskoj županiji i prvi Aquaweb u Hrvatskoj. Dio putovanja je bio i obilazak lokacija na kojima su postavljena biomimikrijska rješenja u bostonskoj luci Green Harbor.

Glavni cilj projekta AdriaClim je razviti inovativne modele razmišljanja koji će se implementirati u planove i strateške dokumente za prilagodbu klimatskim promjenama. Sredstvima projekta izrađen je inovativni sustav Aquaweb koji prikuplja vlagu iz zraka na Sveučilišnom poljoprivrednom dobru Baštica te omogućuje navodnjavanje u sušnim razdobljima kad presuše izvori vode. Aquaweb radi na principu mreže koja oponašajući pauka sakuplja vodu koja može poslužiti za navodnjavanje. Projekt je u fazi monitoringa, a cilj je stvoriti kvalitetnu bazu za implementaciju ovakvih rješenja u poljoprivredi.

Uz Agenciju ZADRA NOVA, partneri iz Hrvatske su Institut Ruđer Bošković, Institut za oceanografiju i ribarstvo Split, Dubrovačko-neretvanska županija, Javna ustanova RERA SD za koordinaciju i razvoj Splitsko-dalmatinske županije te Istarska županija.

Projekt AdriaClim, punog naziva „Climate change information, monitoring and management tools for adaptation strategies in Adriatic coastal areas“ ukupne je vrijednosti 8.823.415,00 eura, dok bespovratna sredstva iznose 7.499.902,75 eura. Ukupan proračun s kojim raspolaže ZADRA NOVA iznosi 319.550,00 eura. Projekt se sufinancira iz Programa prekogranične suradnje Italija – Hrvatska 2014. – 2020.

Poslijednja izmjena dana 15.11.2022