07:44:50 | 08.07.2022

Komisija odobrila 500 milijuna eura potpore poduzećima u Hrvatskoj u kontekstu ruske invazije na Ukrajinu

Europska komisija odobrila je hrvatski program u vrijednosti do 500 milijuna eura za potporu poduzećima u kontekstu ruske invazije na Ukrajinu.

Komisija je zaključila da je hrvatski program potreban, primjeren i proporcionalan kod otklanjanja ozbiljnih poremećaja u hrvatskom gospodarstvu, a odobren je na osnovi Komisijinog Privremenog okvira za mjere državne potpore u kriznim situacijama od ožujka 2022.

Hrvatska je na temelju Privremenog okvira Komisiji u kontekstu ruske invazije na Ukrajinu prijavila program potpore poduzećima koja posluju u Hrvatskoj u vrijednosti do najviše 500 milijuna eura. Ova mjera bit će dostupna svim sektorima pogođenim trenutnom krizom osim kreditnim i financijskim institucijama, a provodit će je Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR). Potpora će se sastojati od ograničenih iznosa ili potpore likvidnosti – bilo izravnim ili subvencioniranim zajmovima, ili pak subvencijom kamatnih stopa.

Izvršna potpredsjednica Europske komisije nadležna za politiku tržišnog natjecanja Margrethe Vestager izjavila je: U ovom razdoblju snažnih poremećaja u funkcioniranju tržišta hrvatskim programom vrijednim do 500 milijuna eura dat će se poticaj privatnim bankama na kreditiranje i tako osigurati potrebna likvidnost poduzećima pogođenima aktualnom geopolitičkom krizom. I dalje smo solidarni s Ukrajinom i njezinim narodom. Ujedno nastavljamo blisko surađivati s državama članicama kako bismo osigurali pravodobnu, koordiniranu i učinkovitu provedbu nacionalnih mjera potpore te zaštitili jednake uvjete na jedinstvenom tržištu.

Detaljnije na ovoj poveznici.