14:50:33 | 28.06.2022

EKO akcija čišćenja ušća Miljašić Jaruge: Ronioci, komunalni redari i eko entuzijasti udružili snage

U subotu, 25. lipnja u sklopu provedbe projekat CASCADE organizirana je ekološka akcija čišćenja ušća Miljašić Jaruge u Ninu. Akciji je prethodio obilazak lokacije te su predstavnici Grada Nina zainteresirane građane upoznali s projektom CASCADE, problematikom ušća Miljašić Jaruge te planom sanacije. Potom je desetak ronilaca iz Ronilačkog kluba sv. Roko iz Bibinja u višesatnoj akciji čistilo ušće od nakupljenog krupnog i sitnog otpada. Uglavnom je riječ o naplavinama koje je „donijela“ velika poplava 11. rujna 2017. godine, a među otpadom se našlo i nekoliko brodica. Osim ekološkog problema nakupljenog otpada, glomazni otpad predstavljao je i sigurnosnu opasnost jer je ušće Miljašić Jaruge ujedno i plovno područje za male brodice.

Zajedničkim naporima ronilaca, ali i komunalnih redara Grada Nina kao i ekoloških entuzijasta akcija je uspješno privedena kraju. Treba istaknuti kao je područje ušća rijeke Miljašić Jaruge ujedno i pilot područje europskog projekta CASCADE.

Cilj projekta CASCADE, punog naziva „Coastal and marine waters integrated monitoring systems for ecosystems protection and management“ je obnova ugroženih vrsta i podrška integriranom upravljanju uz koordinirane i usklađene akcije koje uključuju praćenje, promatranje, modeliranje i upravljanje kako bi se poboljšalo znanje i procijenila ranjivost kopnenog, obalnog i morskog okoliša i ekosustava u Italiji i Hrvatskoj.

Projekt obuhvaća 11 pilot područja, a zajedničkim akcijama procijenit će se i zaštititi obalna i morska biološka raznolikost, uspostaviti akcije obnove, procijeniti utjecaj ekstremnih događaja na ekosustave i pojačati sinergija na tim područjima.

Riječ je o programu prekogranične suradnje INTERREG V-A Italija-Hrvatska 2014.-2020.

Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA kao regionalni koordinator pruža tehničku pomoć Gradu Ninu u provedbi projekta. Angažman Agencije na ovom projektu omogućuje projekt ZADRA NOVA ZA VAS kroz koji se financira rad djelatnika Agencije, a usluge provedbe ne stvaraju financijski teret za Grad Nin.

Označeno u