08:32:00 | 17.12.2021

Do 20. prosinca možete komentirati Plan razvoja Zadarske županije za razdoblje do 2027. godine

Još manje od tjedan dana otvoreno je savjetovanje s javnošću o Planu razvoja Zadarske županije za razdoblje od 2021. do 2027. godine. Naime, na mrežnim stranicama Zadarske županije savjetovanje je otvoreno od 17. studenoga do 20. prosinca 2021. godine.

Plan razvoja Zadarske županije temeljni je srednjoročni akt strateškog planiranja od značaja za Zadarsku županiju kojim se definiraju posebni ciljevi za provedbu strateških ciljeva iz dugoročnih akata strateškog planiranja.

Sukladno Zakonu o regionalnom razvoju i Zakonu o sustavu strateškog planiranja i upravljanja razvojem, Županijska skupština Zadarske županije donijela je Odluku o pokretanju postupka izrade Plana razvoja Zadarske županije za razdoblje od 2021. do 2027. godine te je ovlastila regionalnog koordinatora Javnu ustanovu Agenciju za razvoj Zadarske županije ZADRU NOVU za izradu i koordinaciju Plana razvoja.

„Važnost ovog dokumenta je u činjenici da se njime stvara okvir za daljnji razvoj Zadarske županije. On je temelj za privlačenje EU sredstava jer teže ćete dobiti EU sredstva ako tema kojom se bavi projekt nije prepoznata kao razvojna potreba u Planu razvoja.“ – istaknula je ravnateljica Agencije Marina Dujmović Vuković te pozvala javnost da se uključi u proces savjetovanja tj. komentiranja dokumenta.

„U ranijim fazama izrade Plana nastojali smo uključiti što veći broj stručnjaka i tijela javnog i privatnog sektora kako bi dobili što širu sliku stanja i potreba. Tijekom postupka izrade održano je 14 fokus grupa u svrhu identifikacije razvojnih potreba i prioriteta Zadarske županije koji su obuhvaćeni kroz 20 posebnih ciljeva. U cjelokupan proces izrade Plana razvoja uključeno je 127 organizacija te 267 stručnjaka iz različitih razvojnih područja.“ – pojasnila je ravnateljica Dujmović Vuković.

Planom razvoja Zadarske županije utvrđuje se srednjoročna vizija, prioriteti i ciljevi razvoja Zadarske županije te drugi obvezujući elementi sadržaja srednjoročnih akata strateškog planiranja na područnoj (regionalnoj) razini propisani zakonom kojim se uređuje sustav strateškog planiranja i upravljanja razvojem Republike Hrvatske. Ciljevi koji se žele postići savjetovanjem s javnošću su upoznavanje zainteresiranih korisnika o sadržaju Plana.

Sukladno Zakonu o pravu na pristup provodi se postupak savjetovanja sa zainteresiranom javnošću. Postupak savjetovanja provest će se sukladno Kodeksu savjetovanja sa zainteresiranom javnošću u postupcima donošenja zakona, drugih propisa i akata, stavljanjem Plana na službene web stranice Zadarske županije s mogućnošću sudionika da elektronskom poštom ili u pisanom obliku dostave svoje komentare, primjedbe i prijedloge prema na stranicama raspoloživom obrascu.

Poziv na savjetovanje s pratećim dokumentima dostupan je na poveznici.