13:33:03 | 13.10.2021

Održan okrugli stol na temu energetskog siromaštva

Okrugli stol na temu energetskog siromaštva u Zadarskoj županiji održan je 27. rujna 2021. godine u Hotelu Kolovare. Okruglom stolu prisustvovao je i Ive Surić, voditelj Odjela za provedbu programa i projekata iz Agencije za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA.

Okupili su se tako i stručnjaci iz gradskog društva Crvenog Križa (Nikolina Kučina) te Društva za oblikovanje održivog razvoja (Anamari Majdandžić, Miljenka Kuhar, Anja Vulinec).

Cilj okruglog stola bio je povezati stručnjake koji rade na različitim projektima (Metar do bolje klime, Empowermed, Powerpoor i Enpor) i ukazati na zajedničke izazove i moguća rješenja. Naglasak rasprave bio je na izazovima s kojima se lokalni partneri susreću u radu s korisnicima kao i na potencijale uključivanja zajednice u rješavanje izazova energetskog siromaštva.

Kao glavni problemi istaknuta su nedostatna sredstva i neredoviti pristupi projektnim sredstvima što se posebno očituje u području energetske učinkovitosti zatim neredovita otvaranja poziva, neriješeni imovinsko-pravni odnosi, odgađanje potpune obnove zgrade te prenošenje problema na buduće generacije te, u konačnici, nisko povjerenje građana u programe pomoći.

Rasprava tijekom okruglog stola je pokazala kako je problem niske energetske učinkovitosti i visoke stope energetskog siromaštva kao i visoke stope osobnog siromaštva puno dublji te da negativno utječe kako na pojedince tako i na cijele zajednice.

Zaključak rasprave je taj da je potrebno uložiti više truda u radu s lokalnim zajednicama i istaknutim pojedincima koji mogu načelom „iznutra prema van“ utjecati na promjene u svojim zajednicama. Također, jedino u suradnji sa zajednicom moguća su cjelovita rješenja koja će pridonijeti ne samo obnovi stambenog fonda već i povećanju uključenosti i integracije pojedinaca koji se uslijed vlastite borbe s ekonomskim i energetskim siromaštvom često nalaze na marginama društva.

Osim okruglog stola, održan je i niz predavanja za partnere s METAR projekta.

Više o tome doznajte ovdje.