10:22:14 | 25.05.2021

Novih 5 ugovora u sklopu Poziva „Zaželi“ u vrijednosti preko 11,7 milijuna kuna

Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović u sklopu radnog posjeta Zadarskoj županiji 24. svibnja 2021. godine, s ravnateljem Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Antom Lončarom, svečano je uručio 5 ugovora u sklopu Poziva „Zaželi – program zapošljavanja žena – faza II.“ u vrijednosti više od 11,7 milijuna kuna.

„Program ‘Zaželi’ zaista mijenja svakodnevnicu velikog broja ljudi koji na ovaj način dobivaju posao i s druge strane potrebnu pomoć. Reakcije korisnika na terenu su izvrsne i to nam je pokazatelj da radimo dobar posao. Vlada Republike Hrvatske nastavit će predano raditi na poticanju socijalne uključivosti i povećanju razine kvalitete života za brojne starije i nemoćne osobe diljem Hrvatske.“ - naglasio je ministar Aladrović.

Uručivanjem pet ugovora ukupne vrijednosti veće od 11,7 milijuna kuna, zaposlit će se 130 žena na području Zadarske i Ličko-senjske županije. Prilikom obraćanja ministar Aladrović istaknuo je kako je ovo do sada najveći natječaj financiran u Hrvatskoj iz Europskog socijalnog fonda, u sklopu kojeg je na razini Hrvatske sklopljeno 749 ugovora ukupne vrijednosti veće od 1,8 milijardi kuna.

U Zadarskoj i Ličko-senjskoj županiji u dvije faze Poziva kroz 33 ugovora uloženo više od 62,9 milijuna kuna, zahvaljujući čemu je zaposleno 506 žena kojima se pruža prilika za zapošljavanje i pristup tržištu rada s naglaskom na teško dostupna, ruralna područja i otoke te se ujedno potiče i socijalna uključenost i povećava razina kvalitete života krajnjih korisnika.

Ministar je  potvrdio i kako će država osigurati novac u proračunu za gradnju hospicija na Babindubu.

„Cilj ovih projekata nije samo isključivo zapošljavanje već, što je jednako tako važno, unapređivanje radnog potencijala žena koje će time postati i konkurentnije na tržištu rada. Ova bespovratna sredstva potvrđuju rad hrvatske Vlade upravo u smjeru jačanja svih segmenata društva, a čemu se pridružujemo i mi na regionalnoj razini.“- kazao je zadarski župan Božidar Longin.

„U Zadru imamo negdje oko 36.000 zaposlenih, a nezaposleno je negdje oko 1.800 ljudi. Na Zavodu za zapošljavanje imamo negdje oko 300 radnih mjesta. Vjerujem kad krene turistička sezona, za koju očekujemo da će biti uspješna, da ćemo imati i manjak radne snage. Što se tiče osoba starije životne dobi napravit ćemo sve što možemo da im poboljšamo život u gradu. Konačni cilj je i gradnja novog Doma za starije i nemoćne za koji se nadamo da će u idućim vremena biti sagrađen.“ – poručio je gradonačelnik Branko Dukić, dodavši kako će se u Zadru preko projekta „POKRET +“ zaposliti 20 genterodomaćica.

Ugovori su uručeni Udruzi za promicanje znanosti LUKA ZA SREĆU, za projekt „Pružanje pomoći i potpore ranjivoj skupini”,  Gradu Gospiću za  projekt „Zapošljavanje žena na području Gospića - Faza II”, Humanitarnoj udruzi  „Majka Terezija“, za projekt „Zaposlena žena, osnažena žena II”, Gradu Senju za projekt „Zaželi - Program zapošljavanja žena na području Grada Senja - faza II” te Gradu Zadru za projekt „POKRET + Projekt Osnaživanja KonkuRentnosti i Efikasnosti žena na Tržištu rada”.

Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA, kao regionalni koordinator pružila je stručnu i tehničku pomoć Gradu Zadru u pripremi projekta „POKRET +“. Angažman Agencije omogućio je projekt ZADRA NOVA ZA VAS kroz koji se financira rad djelatnika Agencije, a usluge pripreme ne stvaraju financijski teret za prijavitelja i partnere. Projekt je sufinanciran sredstvima tehničke pomoći u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Označeno u