08:36:55 | 28.04.2021

Najavljena dodjela nagrada Novog europskog Bauhausa za 2021. godinu u 10 kategorija

Europska Komisija pokrenula je inicijativu Novi europski Bauhaus (NEB) s ciljem povezivanja umjetnosti i kulture te znanosti i tehnologije, osiguravajući participativni pristup razvoju. Općenito, Europska komisija formalno je, 18. siječnja 2021. godine, pokrenula Novi europski Bauhaus, realizacija je zamišljena kroz tri faze, a ukupno trajanje predviđeno je do kraja 2024. godine.  

Trenutno je u provedbi prva - design faza u okviru koje će se utvrditi potrebe i izazovi te potaknuti dijalog, a rezultirat će objavom poziva za dostavu projektnih prijedloga za uspostavu najmanje pet mjesta u različitim državama članicama u kojima bi se realizirali prvi pilot projekti. Objava poziva za dostavu projektnih prijedloga predviđena je u lipnju 2021. godine, a sve informacije kao i mogućnost vlastitog doprinosa ovoj inicijativi u okviru prve faze možete pronaći ovdje

Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine sudjelovalo je na Prvoj konferenciji o Novom europskom Bauhausu održanoj 22. i 23. travnja 2021. godine. 

Konferenciju je otvorila predsjednica Europske komisije, Ursula von der Leyen. U svojem je obraćanju navela da je najveću krizu našega planeta, klimatsku krizu, moguće riješiti samo zajedničkim radom i integriranim pristupom. Kao i povijesni Bauhaus i Novi europski Bauhaus promicat će funkcionalnost, priuštivost i ljepotu, ali će imati i suvremenu dimenziju održivosti. Predsjednik Europskoga parlamenta David Sassoli, istaknuo je da je EU na suvremene izazove današnjice odgovorila Europskim zelenim planom, strategijom rasta EU-a koja će biti materijalizirana kroz Novi europski Bauhaus te koja će djelovati povezivanjem kulture, umjetnosti, znanost i tehnologije. Povjerenica Europske komisije za koheziju i reforme Elisa Ferreira i povjerenica za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade Mariya Gabriel, istaknule su da Novi europski Bauhaus nije elitistički pokret te da je namijenjen svima , kao i da Europska komisija velike nade polaže na aktiviranje mladih.   

Konferencija je, uz povjerenice Ferreiru i Gabriel, okupila cijeli niz govornika, kao što su Mike Bloomberg, dugogodišnji gradonačelnik New Yorka, arhitekti Shigeru Ban i Bjarke Ingels, klimatske aktivistice Gina Gylver i Sheela Patel, umjetnik Olafur Eliasson, John Schellnhuber, utemeljitelj Instituta za istraživanje utjecaja na klimu i dr.  

Tijekom konferencije povjerenice Ferreira i Gabriel najavile su dodjelu nagrade Novog europskog Bauhausa radi nagrađivanja najboljih primjera dobre prakse i inovativnih ideja te promicanja inicijative. Obavijestile su da će biti dodijeljeno ukupno 20 nagrada u 10 tematskih kategorija. U okviru svake od tematskih kategorija bit će dodijeljene po dvije nagrade – New European Bauhaus Award (za postojeće i dovršene primjere/projekte u pojedinačnome iznosu od 30.000 EUR) i New European Bauhaus Rising Stars (za koncepte i ideje mladih do 30 godina u pojedinačnome iznosu od 15.000 EUR).

Tematske kategorije su: 1) tehnike, materijali i procesi za gradnju i dizajn, 2) gradnja u duhu kružnosti, 3) rješenja za ko-evoluciju izgrađenoga okoliša i prirode, 4) regenerirani urbani i ruralni prostori, 5) proizvodi i životni stil, 6) očuvano i transformirano kulturno nasljeđe, 7) ponovno osmišljeni prostori za susret i dijeljenje, 8) mobilizacija kulture, umjetnosti i zajednica, 9) modularna, prilagodljiva i mobilna životna rješenja i 10) interdisciplinarni modeli obrazovanja.  

Više informacija o nagradi Novog europskog Bauhausa možete pronaći ovdje, a na istoj poveznici moguće je podnijeti i knadidaturu za nagradu.