14:12:37 | 07.04.2021

AdriaClim: Zahvaljujući EU sredstvima na Baštici se gradi prvi „hvatač“ vlage

Docentica Frankić pojasnila je kako je do rješenja Aquaweb došao tim studenata iz SAD-a koji su proučavali kako pauk kroz svoju mrežu apsorbira vodu iz zraka.

Prvo inovativno biomimikrijsko rješenje Aquaweb postavljeno u Hrvatskoj, ali i u ovom dijelu Europe, bit će u Zadarskoj županiji, točnije na poljoprivrednom dobru Sveučilišta u Zadru - Baštica. Što je to Aquaweb i kako funkcionira predstavila je docentica Anamarija Frankić iz tvrtke  CROdelicious.

Riječ je o sustavu za prikupljanje vlage iz zraka koje je inspirirano prirodom. Na ovaj se način  pokušava poticati razvoj poljoprivrede s naglaskom na učinkovitije korištenje vode, posebno u dijelovima gdje je već prisutan njezin nedostatak. Aquaweb djeluje poput upijajuće infrastrukture za atmosfersku vodu. U strukturi i funkciji koristi mnoga biomimikrijska rješenja, primjerice oponašajući način na koji paukova mreža sakuplja vodu, tehniku skladištenja vode karakterističnu za hladne biljke, transportiranje vode poput micelija i strukturna potpora u obliku pčelinjih saća.

Dr. sc. Frankić pojasnila je kako je do rješenja Aquaweb došao tim studenata iz SAD-a koji su proučavali na stotine biljnih i životinjskih vrst koje imaju hidrofilična i hidrofobična svojstva u svojoj strukturi kao npr. pauk, pčele i sukulenti. Temelji se na apsorpciji vode iz zraka i njenoj pohrani. Uočeno su pretočili u projekt koji je dobio međunarodno priznanje, a rezultat projekta je patentirani proizvod Aquaweb.

Primjena biomimikrije u svakodnevnom životu zapravo je učenje od prirode.

Predstavljanje inovativnog sustava održano je u srijedu, 7. travnja 2021. godine, kao jedna od aktivnosti u sklopu provedbe projekta AdriaClim sufinanciranog iz Programa prekogranične suradnje Italija-Hrvatska. Partnerski konzorcij čini 19 partnera iz Hrvatske i Italije. Vodeći partner je Regionalna agencija za zaštitu okoliša i energetiku Emilia Romagna, a Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA sudjeluje u ulozi projektnog partnera. Provedba projekta započela je 01. siječnja 2020. godine i traje 36 mjeseci, tj. do 31. prosinca 2022. godine.

„Projekti financirani sredstvima Europske unije alat su kojim pokušavamo smanjiti posljedice klimatskih promjena. Jedan od takvih projekata je i AdriaClim kojem je cilj razvoj i poboljšanje kvalitete postojećih sustava praćenja klimatskih promjena kroz poticanje razvoja strateških dokumenata i planova prilagodbe aktualnim promjenama.“– istaknula je ravnateljica Agencije ZADRE NOVE, Marina Dujmović Vuković.

Voditeljica projekta Martina Vukašina dodala je kako će se, uz izradu strateških dokumenata i postavljanje Aquaweba, nabaviti i kamion cisterna koja će omogućiti bolju vodoopskrbu ruralnih područja koja u ljetnim mjesecima imaju nestašicu pitke vode.

Projektom se planira i izrada priručnika o održivom uzgoju kultura te o održivom korištenju vode u poljoprivredi. ZADRA NOVA je također odgovorna za koordinaciju Transnacionalnog upravljačkog tijela koje će okupiti različite dionike koji mogu doprinijeti izradi strateških dokumenta s ciljem praćenja klimatskih promjena.

Ukupna vrijednost projekta AdriaClim iznosi 8.823.415,00 eura, od čega je 85% bespovratnih sredstava financiranih iz ERDF-a u sklopu Interreg programa prekogranične suradnje Italija-Hrvatska. Ukupan proračun s kojim raspolaže ZADRA NOVA iznosi 319.550,00 eura.

Poslijednja izmjena dana 07.04.2021