08:18:10 | 24.12.2020

Javnosti predstavljeni ciljevi i aktivnosti projekta ON TIME

Početna konferencija projekta "ON TIME- Prevencijom i ranim otkrivanjem do učinkovitijeg liječenja raka debelog crijeva i raka dojke“ održana je 22. prosinca 2020. u 11 sati putem online platforme ZOOM.

Projekt „ON TIME" odobren je u sklopu 2. poziva na dostavu projektnih prijedloga iz Interreg IPA programa prekogranične suradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014.-2020.

Ukupni proračun projekta iznosi 813.445,71 eura, od čega je 85% EU sufinanciranje programa. Vodeći partner na projektu je Zavod za javno zdravstvo Zadar, a projektni partneri su Opća bolnica Zadar, ZU Institut za javno zdravlje Crne Gore, JZU Opšta bolnica „Blažo Orlandić“ Bar i Zavod za javno zdravstvo Županije Zapadno-hercegovačke. Projekt je s provedbom započeo 1. lipnja 2020. godine i trajat će 24 mjeseca, odnosno do 31. svibnja 2022. godine.

Glavni (opći) cilj projekta je povećati prevenciju, ranu dijagnozu i optimizaciju liječenja raka uz poboljšanu kvalitetu usluga u sektoru javnog zdravstva u prekograničnom području, dok je specifični cilj podizanje svijesti i jačanje ljudskih resursa i javnozdravstvenih ustanova radi pružanja kvalitetnije i dostupnije javnozdravstvene usluge za prevenciju, rano otkrivanje i liječenje raka debelog crijeva i raka dojke.

Cilj početne konferencije je bio da se široj javnosti predstave ciljevi i aktivnosti projekta kao i svi partneri u projektu. Konferenciju je otvorila voditeljica projekta Jelena Ćosić Dukić. Potom je zamjenica ravnatelja ZZJZ Zadarske županije Marina Blažević Longin pozdravila sve prisutne te je naglasila važnost tematike kojom se projekt ON TIME bavi i veliku vrijednost koju će rezultati projekta donijeti na području sve 3 države. Prisutne je također pozdravio zamjenik župana Zadarske županije Šime Mršić koji je naglasio važnost projekta i posebno zahvalio regionalnom koordinatoru Zadarske županije Agenciji za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA koja je u sklopu projekta ZADRA NOVA ZA VAS pružila tehničku pomoć u pripremi projekta te će pružati podršku tijekom provedbe.

Prisutne je također pozdravila Marina Dujmović Vuković ravnateljica Agencije za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA ističući važnost financiranja EU sredstvima projekta u području zdravstva, posebno u sljedećoj financijskoj perspektivi 2021.-2027.

Potom je uslijedilo predstavljanje projektnih partnera, Simuen Dragaš ispred JZU Opšta bolnica "Blažo Orlandić" Bar, Igor Galić, direktor ZU Instituta za javno zdravlje Crne Gore, Edi Karuc, zamjenik ravnatelja opće bolnice Zadar te Andrea Jurić, ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Županije Zapadno-hercegovačke.

U nastavku je Jelena Ćosić Dukić, prezentirala očekivane rezultate i aktivnosti projekta. Vesna Telesmanić Dobrić, dr. med. spec. onkologije održala je prezentaciju na temu „upravljanje sustavom za pripremu citostatika“. Ana Petrić, dr. med., univ. mag. sanit. publ. specijalista javnog zdravstva prezentaciju na temu Nacionalni programi ranog otkrivanja raka debelog crijeva i raka dojke te na posljetku Đurđica Ostojić, prim. dr. sci. med. ispred Instituta za javno zdravlje Crne Gore je izlagala na temu Nacionalni program ranog otkrivanja raka debelog crijeva.