09:50:37 | 23.12.2019

Završen projekt IRENE - uz kojeg općine i gradovi štede uz 510 novih ekoloških rasvjetnih tijela

Glavni cilj projekta IRENE - zaštita i očuvanje okoliša te poticanje održivog korištenja prirodnih resursa u pograničnim područjima kroz zajednički razvoj i umrežavanje lokalnih sustava upravljanja energijom u prekograničnom području za poticanje energetske učinkovitosti i korištenja sustava obnovljivih izvora energije u javnom sektoru - je postignut.

Zaključak je to projektnih partnera koji su se 18. prosinca 2019. godine okupili u crnogorskom Tivtu na završnoj konferenciji projekta IRENE ali i simboličnom otvorenju svih rasvjetnih sustava uređenih kroz projekt.

Okupljenima su se na konferenciji obratili Petar Vujović, tajnik za turizam i poduzetništvo Općine Tivat, zatim Miodrag Račeta, načelnik Odsjeka za europsku teritorijalnu suradnju u Ministarstvu za europske integracije Crne Gore te Damir Kuzmić iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije RH, redom iznoseći pohvale na projekt IRENE i zadovoljstvo postignutim.

Voditelj projekta Ive Surić iz Agencije za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA, predstavio je pak ukupne projektne rezultate. Aktivnosti projekta uključivale su unaprjeđenje sustava javne rasvjete, uspostavu rada EE timova, radionice, predstave za djecu kako bi edukacija o energetskoj učinkovitosti počela od najranijih dana te instalaciju sustava za dobivanje energije iz obnovljivih izvora. Što se tiče područja Zadarske županije, ovim projektom su zamijenjena stara rasvjetna tijela s novom energetski učinkovitom rasvjetom na području Zadra te u mjestima Bibinje, Vinjerac, Galovac, Privlaka, Novigrad, Korlat i Lisičić. Stara rasvjeta na pilot lokacijama je bila neučinkovita, pretežno na bazi žive te nije bila u skladu s normama o svjetlosnom onečišćenju. Ugradnjom 510 novih ekološki prihvatljivih rasvjetnih tijela povećala se ušteda sustava, koja u odnosu na živinu rasvjetu iznosi i do 80% instalirane snage. Uz to, modernizacija rasvjetnih sustava na pilot lokacijama ima za svrhu povećati svijest o mogućnosti financiranja projekata iz područja energetske učinkovitosti iz EU sredstava financiranja.

Projekt IRENE provodio se u sklopu IPA Programa prekogranične suradnje Hrvatska - Bosna i Hercegovina - Crna Gora. Ukupna vrijednost projekta iznosila je 1.915.820,00 EUR od čega je 1.628.447,00 EUR sufinanciranje EU-a.

Nositelj projekta bila je Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA, a partneri na projektu bili su Zadarska županija iz Hrvatske, zatim Eko centar Delfin i Općina Tivat iz Crne Gore te Asocijacija za ekonomski razvoj REDAH i Grad Mostar iz Bosne i Hercegovine.

Poslijednja izmjena dana 23.12.2019
Označeno u