16:42:34 | 17.10.2019

Uz prijedloge pametnih rješenja krenuli My Smart City Zadar konferencija i hackathon

My Smart City Zadar konferencija  i hackathon započeli su danas u Kazalištu lutaka. U okviru konferencijskog programa danas su održana predavanja i paneli na temu tehnoloških rješenja koja mogu unaprijediti turistički sektor. Istovremeno je u crkvi Svetog Dominika počeo hackathon za početnike i napredne sudionike, a trajat će do petka, 18.listopada do 10:00 sati.

Sutrašnji dan donosi predstavljanje rješenja hackathona u Kazalištu lutaka od 11:30 do 15:00 sati te dodjelu nagrada najboljim hackathon timovima na Networking partyju u 19:00 sati kojim će se zatvoriti drugo izdanje konferencije. Pobjednički tim naprednog hackathona osvojit će novčanu nagradu od 20.000, a pobjednici početnog hackathona 10.000 kuna.

Konferenciju su pozdravom sudionicima otvorile Marina Dujmović Vuković, ravnateljica Agencije za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA te Jagoda Surać, zamjenica gradonačelnika Grada Zadra. Svim sudionicima su zaželjele da tijekom konferencije steknu nova znanja i dođu do novih ideja kako učiniti Zadar još pametnijim gradom.

„Europska unija, čiji smo mi dio, ulože velike napora, a time i financijska sredstva u stvaranje i realizaciju strategije za postizanje "pametnog" urbanog rasta. Kroz europske projekte kao što je projekt CODE u sklopu kojeg se ovo događanje i organizira, mi koristimo priliku koja nam se pruža. No nije CODE jedini takav projekt kojeg provodimo, Agencija ZADRA NOVA je posljednjih godina kroz više projekta u suradnji s Gradom Zadrom radila na rješavanju problema urbane mobilnosti, upravljanja zelenim površinama, razvoju infrastrukture za suvremeno poduzetništvo. U razdoblju koje je pred nama vjerujemo da će takvih projekta biti još i više, možda se nove projektne ideje razviju baš na ovoj konferenciji. Stoga svim sudionicima konferencije i natjecateljima hackathona želim uspješan i produktivan rad sa smart rješenjima.“ - poručila je ravnateljica Dujmović Vuković.

Uvodno predavanje u temu konferencije – tehnološka rješenja koja mogu unaprijediti segment turizma u Zadru – održao je Oleg Maštruko, urednik, manager poslovnih konferencija i kolumnist u medijskog kući Bug. Tijekom svog predavanja istaknuo je da sudionike svojim izlaganjem želi potaknuti na razmišljanje o tome gdje turistički želimo biti – želimo li biti turistička zemlja koja koristi sva tehnološka rješenja koja turističku ponudu mogu unaprijediti ili želimo stagnirati. Globalni trend je rast turističkih kapaciteta, što se događa i u Zadru, ali i u drugim hrvatskim gradovima, od Splita do Zagreba. Nije stvar u tome da ograničimo rast interesa za Hrvatsku koji je sve veći, već da korištenjem tehnologije optimiziramo transport, infrastrukturu i sve one segmente koji su važni za kvalitetu turističkog boravka gostiju, ali i za kvalitetu života lokalnog stanovništva. Potkrijepio je svoje izlaganje zanimljivim primjerom Zambije koja na razini države nema uređenu turističku strategiju niti infrastrukturu, no bez obzira na to Booking kao globalna tehnološka platforma savršeno funkcionira.

Marin Mamić (Amazon) je tijekom svog predavanja Smart City rješenja također naveo nekoliko odličnih primjera tehnoloških rješenja. Primjerice, gradska služba za čišćenje u Jakarti koristi senzore da bi optimizirala aktivnosti čišćenja pa, primjerice, nakon pljuska službe ne izlaze na teren. Kopenhagen ima gradski loyalty card iz kojeg dobivaju niz podataka o tome kako turisti provode svoj tipičan dan, od posjeta restoranima i muzejima do svih ostalih aktivnosti, pa na temelju tih podataka i demografskih podataka (je li riječ o samcima, parovima ili obiteljima) mogu kreirati pakete za turiste koji će u najvećoj mjeri ciljati njihove želje i afinitete. Također je ukazao na globalni trend da se svi mogući podaci, koji nisu povjerljivi, učine dostupnima kako bi se temeljem tih podataka lokalna zajednica mogla aktivirati i razvijati nova tehnološka rješenja za pametan grad. Takav put razvoja rješenja je znatno kraći i jednostavniji jer preskače dugu i kompleksnu fazu prikupljanja podataka – koje netko već ionako ima pa ih samo treba učiniti dostupnima.

U diskusiji na temu Kako rast turističkog prometa utječe na kvalitetu života lokalnog stanovništva svoje stavove su iznijeli Marko Božić (Smart Water), Domagoj Bebić (Cyberturist), Petar Kozina (Društvo arhitekata Zadar), Luka Primorac (Boat Buddy) i Marko Mišulić (Rentlio). Dok su u popodnevnom panelu Tehnologija kao partner u razvoju lokalnog turizma uz moderatora Šimu Lugovića sa zadarskog Sveučilišta panelisti bili Nikola Žinić (Bruketa & Žinić & Gray, App Zagreb Be There), Ante Galić (Turistička zajednica Grada Zadra), Sarah-Jane Begonja (blog Chasing the Donkey), Josip Zurak (Authland) i Jerko Škorić (Divit).

Paralelno s konferencijom od traje 24-satni My Smart City hackathon početne i napredne razine. Hackathon se održava u crkvi Svetog Dominika, a traje do petka, 18. listopada, u 10:00. Preko 40 sudionika, raspoređenih u 8 početnih te 3 napredna tima uz pomoć mentora smišljaju rješenja na temu TURIZAM - Privući goste, Oduševiti goste & Olakšati život domaćima. U petak, 18. listopada, timovi će predstaviti svoja rješenja žiriju i publici konferencije. Pobjednike će, nakon predstavljanja svih rješenja, odabrati stručni žiri, a nagrade će im biti dodijeljene tijekom Networking partyja u crkvi Svetog Dominika, koji počinje u 19:00 sati.

MY SMART CITY održava se u sklopu provedbe projekta CODE, koji se provodi unutar programa Interreg prekogranične suradnje HR-BA-ME. Konferenciju je pokrenula lokalna zadarska IT zajednica u suradnji s Agencijom za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA, Gradom Zadrom i brojnim lokalnim partnerima. Konferencija okuplja i povezuje IT poduzetnike iz susjednih zemalja te ukazuje na konkretna pametna rješenja koja se implementiraju u europskim gradovima kako bi podigla kvalitetu života, predstavila načine na koje se stvara povoljno okruženje za razvoj pametnog grada te provjerila do koje je mjere koncept pametnog grada zaživio u Hrvatskoj.

Poslijednja izmjena dana 18.10.2019
Označeno u