09:57:39 | 09.10.2019

EU fondovi mijenjaju Hrvatsku, ali potrebna je još jača koordinacija i suradnja

„Izazovi kao što su prometno zagušenje i zagađenje, energetski izazovi, sigurnost, zdravlje i kvaliteta života, demografske promjene (starenje) i socijalni izazovi koji utječu na razvoj urbanih područja u RH i područja s razvojnim specifičnostima kao što su brdsko planinska područja i otoci morat će biti naš fokus jer bismo trebali imati znanja i vještina dobro raspoznati probleme, odnosno potencijale, nakon toga izraditi akte strateškog planiranja te oblikovati projekte koji bi trebali pomoći u rješavanju ili riješiti probleme odnosno pomoći ostvarenju potencijala.“ - kao ključne razvojne izazove na regionalnoj i lokalnoj razini istaknula je Marina Dujmović Vuković, ravnateljica Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA, na panel raspravi održanoj u sklopu Dana regionalnoga razvoja i EU fondova.

Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije organiziralo je Dane regionalnoga razvoja i EU fondova u Šibeniku od 4. do 6. listopada 2019. godine. Na trodnevnom događanju su se okupili predstavnici državne uprave predvođeni premijerom RH Andrejom Plenkoviće te predstavnici jedinica lokalne i regionalne samouprave koji rade na provedbi Europskih strukturnih i investicijskih fondova.

Kroz radionice, panel rasprave i predavanja predstavnici resornih ministarstva i drugih tijela u sustavu upravljanja i korištenja EU fondova upoznali su okupljene s do sada postignutim, te planovima i očekivanjima za novu financijsku perspektivu EU 2021.-2027.

Ravnateljica Dujmović Vuković naglasila je važnost koordinacija svih tijela koja na području županije mogu biti nositelji razvojnih projekata.

„Smatram da je važno da regionalni koordinator zna koji se projekti odvijaju na području nadležnosti npr. projekti aglomeracija, luke, ceste, pruge, društvena infrastruktura, poslovna infrastruktura, itd. Sve to čini cjelinu razvoja i bilo bi potrebno da regionalni koordinatori imaju ukupnost informacija kako bi mogao izraditi kvalitetnu pripremu za donositelje odluka.“ - osvrnula se ravnateljica Agencije na pitanje o ključnim izazovima u radu regionalnih koordinatora.

Na središnjem dijelu konferencije koja okuplja brojne načelnike, gradonačelnike, župane, poduzetnike, korisnike europskih sredstava kao i predstavnike institucija koje upravljaju europskim fondovima, sudjelovao je predsjednik Vlade Andrej Plenković, u pratnji domaćina ministra regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Marka Pavića, potpredsjednika Vlade Božinovića, ministra vanjskih i europskih poslova Gordana Grlića Radmana, ministra uprave Ivana Malenice, ministrice za demografiju, obitelj, socijalu politiku i mlade Vesne Bedeković, ministra rada i mirovinskoga sustava Josipa Aladrovića, ministra mora, prometa i infrastrukture Olega Butkovića, ministrice poljoprivrede Marije Vučković, ministra gospodarstva, poduzetništva i obrta Darka Horvata i brojnih saborskih zastupnika i državnih tajnika.

"Sredinom listopada 2016. bili smo kao država na samo 9 posto ugovorenih sredstava iz fondova Europske unije, a  sada smo na oko 76 posto. To je 61 milijarda kuna na raspolaganju našem gospodarstvu, infrastrukturi i ostalim sektorima. Za usporedbu, ukupni trošak izgrađenih autocesta od 1992. do sada je 62 milijarde kuna." - kazao je predsjednik Vlade, dodavši da će osigurani novac iz Europske unije biti potrošen u Hrvatskoj, omogućujući i lokalnoj samoupravi da ima novu, bržu kvalitetu razvoja, uz dodatni impuls europskih fondova.

Važnim je ocijenio da se Hrvatska ravnomjerno razvija te da sredstva iz fondova budu pokretač rasta BDP-a, ulaganja i ukupne kvalitete života u zemlji.

Ministar Pavić u svome je govoru naglasio kako europski fondovi zaista mijenjaju Hrvatsku i da je to vidljivo na svakom koraku, kroz izgradnju brojnih objekata – izgradnju cesta, studentskih domova, vrtića  ulaganja u promet, zdravstvo, provedbu kurikularne reforme, poticanje zapošljavanja za koje je u tri godine izdvojeno 6 i pol milijardi kuna, što je najveći iznos ikada izdvojen za zapošljavanje.