09:17:52 | 04.10.2019

Zadrani Svjetski dan turizma obilježili predavanjem i avanturističkim aktivnostima

Proteklog vikenda je na prostoru Grada Širokog Brijega i Općine Grude održan Herzegovina Adventure Week, četvrta i završna promotivna aktivnost projekta ADRIATIC CANYONING. Tijekom tri dana u srcu najzapadnije hercegovačke mikroregije organizirana su predavanja na temu održivog turizma u jadranskom zaleđu, prezentirani su kratki promotivni filmovi posvećeni projektnim lokacijama, te su održane brojne sportske i avanturističke aktivnosti koje su oduševile sve okupljene.

Održavanje Herzegovina Adventure Weeka prigodno se poklopilo s obilježavanjem Svjetskog dana turizma, pa je u petak 27. rujna u Širokom Brijegu održano i predavanje na temu održivog turizma. Nije tajna da je turizam i dalje jedan od najbrže rastućih sektora, pri čemu su avanturistički i pustolovni turizam dva specifična oblika turizma koji bilježe konstante stope povećanja iz godine u godinu.

Uzroci tome su jači ekonomski rast, prihvatljivije cijene letova, tehnički napredak i digitalne tehnologije. Sve se odvija brže. Pustolovni turizam obuhvaća istraživanja ili putovanja u egzotične i udaljene, a u nekim slučajevima i neprijateljske destinacije. Mi još uvijek spadamo u egzotiku za većinu Europljana pošto smo im neotkriveni i privlačni te jako brzo raste interes za ove destinacije. Pustolovno putovanje mora uključivati fizičku aktivnost, kulturološku razmjenu i kontakt s prirodom – izjavila je predavačica Iva Bencun iz Zadra, vlasnica turističke agencije Feral Tours.

Nakon edukativnog predavanja, ključnim dionicima iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore premijerno su prikazani kratki promotivni video uradci o projektnim lokacijama koji će zasigurno privući nove posjetitelje u skrivene bisere jadranskog zaleđa.

O turističkim potencijalima avanturističkog turizma u ovim krajevima najbolje svjedoči brzina kojom su se popunila mjesta na adrenalinskim aktivnostima u kojima su se svi zainteresirani mogli besplatno okušati tijekom Herzegovina Adventure Weeka.

Posebna je pomama vladala za atraktivnim zip-lineom i canyoningom, dok su oni manje avanturistički nastrojeni mogli uživati u šetnjama kroz prelijepu i netaknutu prirodu.

Grad Široki Brijeg je kroz projekt ADRIATIC CANYONING uredio park Sajmište te opremio stijenu za sportsko penjanje u kanjonu Borak, a u narednim se tjednima očekuje i dovršetak izgradnje novog zip-linea, dok je Općina Grude u Peć Mlinima obnovila i uredila šetnicu na izvoru biserno čiste rijeke Tihaljine pokraj koje je postavljena atraktivna i vrlo zahtjevna via ferrata, ukupne dužine gotovo 250 metara.

Posjetitelje je posebno privuklo sudjelovanje na dvjema trasama zip-linea koje povezuju završetak ferrate s Ravlića pećinom, jedinstvenim krškim fenomenom koji je zahvaljujući projektu ADRIATIC CANYONING osvijetljen i uređen pješačkim stazama s rukohvatom, čime je postao još atraktivniji brojnim posjetiteljima.

Vrijednost ovog projekta ne leži samo u infrastrukturnim ulaganjima, već i u medijskoj promociji skrivenih bisera jadranskog zaleđa, prije svega među ciljanim skupinama. Dodanu vrijednost čitavoj ideji daju ljudi iz triju država koji su u protekle dvije godine usko surađivali kako bismo postigli zajedničke ciljeve i promovirali naše destinacije kao mjesta adrenalinskog i avanturističkog turizma – kazao je Ivo Pavković, projekt menadžer vodećeg partnera Grada Širokog Brijega.

Podsjetimo, kroz projekt ADRIATIC CANYONING bit će opremljene pješačke staze od Obrovca i Bilišana do Janković buka, uređeno je igralište za djecu te je nabavljena oprema za aktivni turizam na širem prostoru rijeke Zrmanje, izgrađen je Centar za razvoj kompetencija u ruralnom turizmu u Pakovu selu, uređeno je više od 30 kilometara biciklističko-pješačkih staza i vidikovac kod crkve Svetog Mihovila u Pokrovniku, nabavljen je sustav javnih bicikli u gradu Drnišu te je opremljen suvremeni avanturistički park Vrbanj na planini Orjen u okolici Herceg Novog.

Projekt ADRIATIC CANYONING, ukupne vrijednosti 1.879.251,32 eura, financiran je iz Interreg IPA programa prekogranične suradnje Hrvatska-Bosna i Hercegovina-Crna Gora 2014-2020. Vodeći partner projekta je Grad Široki Brijeg, a projektni partneri su Općina Grude, Gradovi Obrovac i Drniš, Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA te Agencija za razvoj i izgradnju Herceg Novog AZIR iz Crne Gore.

 

Označeno u