15:37:04 | 30.09.2019

Eko proizvodi "osvojili" zadarski Forum

Arome meda, vina, džemova, sira, smokava, jabuka i maslinova ulja lebdjele su u subotu i nedjelju nad zadarskim Forumom. Mirisnom zovu nisu odoljeli ni strani ni domaći posjetitelji koji su s oduševljenjem uživali u ponudi Agro sajma.

Rad svojih ruku predstavili su poljoprivredni i prehrambeni proizvođači iz Zadarske županije te gosti iz Bosne i Hercegovine.

Agro sajam je održan su sklopu projekta PESCAR – Pesticide Control and Reduction sufinanciranog iz Interreg IPA programa prekogranične suradnje Hrvatska-Bosna i Hercegovina-Crna Gora 2014-2020. Uz Agenciju zadarske županije ZADRA NOVA, partneri na projektu su još Sveučilište u Zadru, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Hercegovačko-neretvanske županije i Zavod za poljoprivredu Županije Zapadnohercegovačke te Zadarska županija koja je vodeći partner.

Posljednjih nekoliko desetljeća na području koje je obuhvaćeno projektom primijećena je pojačana upotreba pesticida, a suvišno i nekontrolirano korištenje pesticida uzrokuje ozbiljna onečišćenja okoliša, prirode, hrane i ljudskog zdravlja stoga je nužno pesticide koristiti na strogo kontroliran način i svesti na minimum. Projektom PESCAR želi se zaštititi okoliš te potaknuti održiva upotreba prirodnih resursa. Projektom se nastoje stvoriti preduvjeti za kontroliranu upotrebu pesticida, te da znanja i iskustva stečena kroz provedbu projekta iskoristiti za jačanje postojećih institucionalnih kapaciteta. Novostečeno praktično znanje bit će osnova za pružanje jedne potpuno nove usluge usmjerene prema poljoprivrednicima - davanje preporuka poljoprivrednim proizvođačima.

 

{

Označeno u