08:53:50 | 16.08.2019

Educirajte se uz film MELAdetect – Sa suncem odgovorno

MELAdetect – Sa suncem odgovorno, naziv je edukativnog filma nastalog u sklopu provedbe projekta MELAdetect sufinanciranog EU sredstvima.

Ovaj 25-minutni film prikazuje pacijenta koji je uočio promjenu na madežu te prati njegov dolazak kod doktora i cijeli proces dijagnostike i tretmana. Tijek radnje prati naracija stručnjaka koji govore o vrstama melanoma, prevenciji i zaštiti od sunca, i sve to na pristupačan i razumljiv način kako bi se doprinijelo do šire publike. Također, kako bi bio zanimljiv i blizak djeci, film je obogaćen animiranim dijelovima. Cilj je mališanima od najranije dobi ukazati kako i kad se treba izlagati suncu. Jer liječnici poručuju: „Sa suncem treba umjereno i odgovorno, da nam ne bi postalo neprijatelj.“

Promocija ovog edukativnog filma održana je u utorak, 13. kolovoza 2019. godine s početkom u 19:00 sati, u Gradskoj knjižnici Zadar..

Na samom početku promocije Jelena Čosić Dukić voditeljica projekta MELAdetect, ispred vodećeg partnera, Zavoda za javno zdravstvo Zadar pozdravila je sve prisutne te se zahvalila svima koji su sudjelovali u izradi filma. Potom je riječ prepustila producentici filma Vanji Andrijević. Producentica je ispričala tijek izrade filma, zadovoljstvo s izrađenim te važnost filma kao alat za osvještavanje javnosti o opasnosti melanoma.

Po završetku filma, izv.prof.dr. sc. Suzana Konjevoda, jedna od idejnih začetnica ovog projekta, ukratko je okupljenima predstavila projekt i postignute rezultate.

Film pogledajte OVDJE

Važno je napomenuti kako u zemljama koje pripadaju mediteranskom podneblju, zbog visoke razine insolacije postoji povećana potreba za podizanjem svijesti o melanomu, važnosti njegovog ranog otkrivanja te najnovijim mogućnostima liječenja. Kasno otkriven melanom ostavlja manje šanse za izlječenje oboljelih. Ranim otkrivanjem melanoma povećavaju se šanse za preživljavanje oboljelih do čak 95%.

Projekt MELAdetect –  Rano otkrivanje melanoma kože, sluznica i oka sufinanciran je iz Interreg IPA programa prekogranične suradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014.-2020. Provedba je započela 1. srpnja 2017. godine i trajat će do 31. kolovoza 2019. godine. Glavni cilj projekta je podizanje svijesti i unaprjeđenje metoda za prevenciju i liječenje melanoma kože, oka i sluznice prijenosom dobre prakse i iskustava u prekograničnom području. Ukupna vrijednost projekta je 652.427,90 eura od čega 85% osigurava Europska unija.  Nositelj projekta je Zavod za javno zdravstvo Zadar, a partneri na projektu su Sveučilište u Zadru, Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA, Medicinski fakultet Sveučilišta u Mostaru te JZU Opšta bolnica „Blažo Orlandić“ Bar.

Poslijednja izmjena dana 22.08.2019
Označeno u