13:27:06 | 07.06.2019

Što možemo učiniti kako bi srednjoeuropske gradove učinili zelenijima i boljima za život?

Što možemo učiniti kako bi srednjoeuropske gradove učinili zelenijima i boljima za život? To je bilo glavno pitanje projekta Interreg Central Europe pod nazivom Urban Green Belts (UGB) – koji je financirala EU, a koji je trajao tri godine. Tijekom tog razdoblja prikupljeno je mnogo iskustva tijekom traženja odgovora na ovo pitanje.  O ponajboljima od […]

Što možemo učiniti kako bi srednjoeuropske gradove učinili zelenijima i boljima za život?

To je bilo glavno pitanje projekta Interreg Central Europe pod nazivom Urban Green Belts (UGB) – koji je financirala EU, a koji je trajao tri godine.

Tijekom tog razdoblja prikupljeno je mnogo iskustva tijekom traženja odgovora na ovo pitanje.  O ponajboljima od njih razgovarali su partneri iz sedam zemalja na završnoj piknik-konferenciji u Villi Barabás, Budimpešta, Mađarska.

“To nije svačije, ali je i moje”, odgovorio je Lajos Kovács, zamjenik gradonačelnika XII. Distrikta Budimpešte. “To je točka gledišta koju bismo svi trebali imati na umu u vezi sa zelenim javnim prostorima jer je to jedina prilika da se očuvaju biljke, zasađene na ulicama i parkovima u dobrom stanju.” – dodao je.

Voditeljica projekta Zelenog ureda Hegyvidéka, Zsófia Hamza, izjavila je da središnji europski gradovi i regije koji sudjeluju u programu imaju tri različite vrste pristupa, kako bi razvili funkcionalne urbane sustave upravljanja zelenim prostorom. Na primjer, Salzburg, Zadar i Padova izradili su precizan registar stabala i izgradili bazu podataka o zelenim prostorima, uključujući korištenje različitih pokazatelja, dok je Prag pokušao iskoristiti blisku suradnju države i lokalne uprave tijekom razvoja terapeutskog vrta. U međuvremenu, Maribor je angažirao ljude u obnovi starog zatvora, dok je Krakow okupio građane da ih uključe u uređenje šume kako bi je integrirali u ostale zdrave zelene površine grada. Posljednje, ali ne i najmanje važno, XII. Distrikt Budimpešte izradio je program upravljanja tijekom kojeg su mještani bili uključeni u uljepšavanje i održavanje javnog mjesta.

Rezultati su sažeti u praktičnom priručniku koji može poslužiti kao vodič za stručnjake kao i za donositelje odluka.

Glavna govornica događaja bila je dr. Sc. Andrea Dúll, najpoznatija ekološka psihologinja u Mađarskoj, koja proučava kako pronaći ravnotežu između izgrađenog i prirodnog okoliša. Istraživačica je govorila o važnosti i blagotvornim učincima zelenih površina u izgrađenom okolišu, čak i ako su ta mjesta manje evoluirala u prirodnom pogledu od područja manje pogođenih ljudskim aktivnostima. Njezine su riječi naglasile potrebu da se brine o malom zelenom otoku u gradskoj pustinji od betona i asfalta.

Na ovaj divan dan, Villa Barabás se pretvorila u komunikacijsku arenu, gdje se raspravljalo o temama poput najboljih praksi u upravljanju zelenim prostorom; kako uključiti ljude u obnovu; koje javne zelene prostore vrijedi razvijati i kakvu ulogu u tome može igrati GIS, kako se osporavaju zelene površine na naše mentalno zdravlje i kako se mi, građani, možemo uključiti u održavanje i poboljšanje zelenih površina.

Poslijednja izmjena dana 05.07.2019