15:45:42 | 25.01.2013

Na sjednici Vlade RH usvojen Poduzetnički impuls 2013.

Poduzetnički impuls, program subvencija za malo i srednje poduzetništvo udvostručit će poticaje za male poduzetnike, a natječaj za nepovratna sredstva kreće u prvim danima veljače. Ukupni iznos poticaja dvostruko je veći od lanjskog i pretpostavlja dodjelu sredstava od 730,6 milijuna kuna. Ministarstvo poduzetništva i obrta mijenja pravila tako da pojedinačne potpore budu veće, a da korisnika bude manje.

Cjeloviti dokument ‘Poduzetnički impuls 2013.’ pročitajte OVDJE, a prezentaciju OVDJE.

Dok su 2011. prosječne potpore iznosile 36 tisuća kuna, a lani oko 68 tisuća kuna, u 2013. mali poduzetnici koji prođu kvalifikacijski postupak za nepovratna sredstva mogu računati na prosječno više od 150 tisuća kuna potpore.

Radit će se i na kontroli sredstava pa će se projekti morati bolje strukturirati i bit će ocjenjivani bodovima pri čemu će se naročita pažnja usmjeriti na učinke poticaja. Naime, u analizi poticaja iz prethodnih godina uočeno je da 44 posto korisnika nepovratnih sredstava nisu imala naročitih koristi od niskih potpora.

U niz linija poticaja izdvajaju se poticanje kreativnih industrija, pri čemu se misli na razvoj novih softwerskih rješenja i IT tehnologija. Dizajnirana je piramida poticaja tako da se za početnu fazu projekata osiguralo tri milijuna kuna za 20 projekata, a u drugoj razini razvoja sofweraša koji su start-up fazi subvencije će davati za projekte koji su preživjeli fazi pokretanja. Ideje će ocjenjivati poslovni anđeli iz udruge Crane i stručnjaci iz Bicro-a, a za deset projekata u MInistarstvu su osigurali 4 milijuna kuna. Najboljih nekoliko projekata koji dođu u visoku fazu razvoja financirat će Fondovi gospodarske suradnje i Hrvatska banka za obnovu i razvoj.
Ta bi piramida uz pomoć poduzetničkih inkubatora trebala omogućiti razvoj kreativne industrije u Hrvatskoj, a ideja ministarstva je da se domaćim inovativcima da IT tvrtke razvijaju u Hrvatskoj, a ne da svoje pametne ideje prodaju stranim ulagačima. Za poduzetničke inkubatore, odnosno poslovne prostore i infrastrukturu za mikro tvrtke, lokalne jedinice dobit će na raspolaganje 24 milijuna kuna. Kako bi se potakao razvoj turizma i kvaliteta privatnog smještaja s 4 milijuna kuna poticat će se gradnja bazena. To se ne će moći lako zlouporabiti jer će nepovratna sredstva dobiti isključivo tvrtke i obrti registrirani za pružanje usluga u turizmu. (poslovnipuls.hr)

Sve informacije iz MINPO-a pratite i na Facebooku te Twitteru Ministarstva poduzetništva i obrta.

Poslijednja izmjena dana 26.06.2019