16:43:19 | 24.09.2013

MINPO dodijelio 8 milijuna kuna za tehnološke parkove i inkubatore

Ministarstvo poduzetništva i obrta dodjelilo je 12 bespovratnih potpora za proširenje i opremanje postojećih te pokretanje novih poduzetničkih inkubatora u ukupnom iznosu od 8.026.352 kune. Potpore su dodjeljene u okviru mjere C2 (Razvoj poduzetničke infrastrukture i poslovnog okruženja – Tehnološki parkovi i poduzetnički inkubatori) iz programa Poduzetnički impuls 2013.
Ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras pojasnio je da su za razliku od prošlih godina kad su potpore za poduzetničku infrastrukturu ponajprije dodjeljivane poduzetničkim zonama u ovoj godini uglavnom dodjeljene poduzetničkim inkubatorima jer „želimo staviti u funkciju imovinu koju gradovi i općine već imaju, a nije dovoljno iskorištena za poticanje poduzetništva i pokretanje novih tvrtki i obrta.“ Zbog toga je u proračunu Poduzetničkog impulsa 2013. za razvoj tehnoloških parkova i poduzetničkih inkubatora namijenjeno 15 milijuna kuna bespovratnih sredstava koja će se utrošiti za uređenje i opremanje prostora za prihvat malih i srednjih poduzetnika čija se djelatnost temelji na visokim tehnologijama i inovacijama i usto povećava zaposlenost. Na natječaj je pristigla 31 prijava. Natječaj je još uvijek otvoren i ministar Maras vjeruje da će preostalih oko 7 milijuna kuna biti dodjeljeno do kraja 2013. godine.

Dvanaest odobrenih potpora „otišlo“ je u sve hrvatske regije, od Dubrovačko-neretvanske županije, preko Istre, Kvarnera, Varaždinske i Koprivničko–križevačke županije do Slavonije. Šest od dvanaest potpora, odnosno oko 60 posto odobrenih sredstava, dodjeljeno je gradovima i općinama iz slavonskih županija koje su, naglasio je ministar Maras, u ratu najviše stradale, pa je u obnovu njihova gospodarstva potrebno i najviše ulagati.
Prosječni iznos dodijeljenih potpora je oko 670 tisuća kuna – najniži je oko 150 tisuća kuna, a najviši oko 1,4 milijuna kuna. U projekte za koje su odobrene potpore lokalne samouprave uložit će najmanje 25 posto vlastitih sredstava tako da će ukupna vrijednost svih projekata iznositi gotovo 11 milijuna kuna. Realizacijom tih projekata raspoložive površine za prihvat novih tvrtki u poduzetničkim inkubatorima povećat će se za 4.641 četvorni metar. U 2013. godini planirano je inkubiranje 167 novih tvrtki u kojima će se zaposliti 845 zaposlenika, a dodatno će u tim novim prostorima u 2014. I 2015 godini biti inkubirano još 125 novih tvrtki s 407 novozaposlenih. U trogodišnjem ciklusu ukupno će, dakle, biti pokrenuto gotovo 300 novih tvrtki s preko 1200 novih zaposlenika u poduzetničkim inkubatorima kojima su u ovoj godini dodjeljene bespovratne potpore iz mjere C2 Poduzetničkog impulsa.

Izvor: www.minpo.hr

 

Poslijednja izmjena dana 26.06.2019