15:39:09 | 12.12.2013

Programu Kreativna Europa 170 milijuna eura u 2014. godini

Kulturne i kreativne organizacije koje se u 2014. žele natjecati za financiranje u okviru programa Kreativna Europa, novog programa Europske unije za kulturne i kreativne sektore, mogu od danas početi pripremati svoje prijedloge za dodjelu bespovratnih sredstava. U okviru prvih poziva za 2014. iz programa je na raspolaganju gotovo 170 milijuna EUR. Pojedinci se ne mogu izravno prijaviti za bespovratna sredstva, nego bi se za to trebali obratiti odgovarajućim organizacijama (kulturne udruge, festivali, kazališta, filmski distributeri itd.) koje će podnijeti prijavu ili nacionalnom centru programa Kreativna Europa.

U okviru programa Kreativna Europa, čiji će ukupni proračun tijekom sljedećih sedam godina iznositi 1,46 milijardi EUR1 (9 % više od sadašnjeg), pružat će se potpora umjetnicima, djelatnicima u kulturi i kulturnim organizacijama u područjima kao što su izvođačka umjetnost, likovna umjetnost, izdavaštvo, film, televizija, glazba, videoigre, interdisciplinarne umjetnosti i kulturno nasljeđe kako bi im se omogućilo djelovanje u drugim zemljama i razvijanje vještina potrebnih u digitalnom dobu. Povećanjem vidljivosti europskih kulturnih djela u drugim zemljama promicat će se i kulturna i jezična različitost.
Kreativna Europa, osim potprograma Kultura i MEDIA, sadržava i međusektorsku sastavnicu za potporu suradnji politika, horizontalnim mjerama i novom instrumentu za davanje jamstava kojim će se malim i srednjim poduzećima u kulturnim i kreativnim sektorima omogućiti pristup bankovnim zajmovima u ukupnom iznosu do 750 milijuna EUR. Instrument će početi s djelovanjem od 2016. godine.
Više o programu Kreativna Europa: http://www.europski-fondovi.eu/program/kreativna-europa
Slika: Google Images
Poslijednja izmjena dana 26.06.2019