15:38:36 | 19.12.2013

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju dobila status mandatnog tijela za EU twinning

Agencija je postala prva institucija u RH koja je uvrštena na listu tzv. „mandatnih tijela“ Europske unije što joj potvrđuje stručnost i kapacitiranost za uključenje svojih stručnjaka u davanje ekspertize u zemljama kandidatkinjama za članstvo u EU, kao i zemljama pristupnicama, samostalno – kao nositelj projekata ili kao zemlja-partner u twinning out projektima.
Agencija je već zaprimila upite i ponude od nekoliko „starih“ zemalja članica da zajedno pripreme projektnu dokumentaciju za Twinning natječaje koje će EK objaviti u sljedeća dva kvartala za zemlje kandidatkinje.
Agencija za plaćanja je kroz pretpristupne programe i projekte za jačanje svojih kapaciteta te opremanje i infrastrukturu do sada ugovorila, a najveći dio već i povukla, iz EU proračuna više 15 milijuna eura (110 milijuna kuna) na ime svojih dobro pripremljenih i relevantnih projekata, a sada je došlo vrijeme da od korisnika ovakvih projekata postane nositelji ili partner u projektima – te da kroz plasiranje svojih znanja i vještina u trećim zemljama uprihodi sredstva u nacionalni proračun.
Agencija za plaćanja je uvrštena na listu mandatnih tijela preko Centra izvrsnosti i nacionalne kontakt točke za twinning out Ministarstva vanjskih i europskih poslova.
Slika: google image
Poslijednja izmjena dana 26.06.2019