15:38:01 | 02.01.2014

Ostvareni rezultati RH u povlačenju EU fondova

Problematika korištenja europskih fondova je prilično složena i ponekad se i boljim znalcima teško snaći u šumi informacija i podataka koji se pojavljuju u javnosti. Upravo zato je važno da se javnost pravodobno i iscrpno informira, prije nego što se parcijalni podaci ishitreno pokušavaju interpretirati ili se pak njima manipulira. Pitanje uspješnosti povlačenja EU fondova u pravilu se analizira prema tri osnovna kriterija:
  • Vrijednost ugovorenih sredstava
  • Vrijednost isplaćenih sredstava iz EU fondova
  • Vrijednost sredstava koja su vraćena u proračun EU zbog kašnjenja u povlačenju sredstava (tzv. decommitment).
Hrvatskoj je do danas kroz sve predpristupne fondove stavljeno na raspolaganje 1,12 mlrd. eura od čega je ugovoreno ukupno 820 mil. eura ili čak 73,15% što nas stavlja u „gornji dom“ EU-članica. Kada je riječ o IPA programu koji se provodi od 2007. od ukupno 823 mil. eura koji stoje na raspolaganju ugovoreno je 556 mil. eura ili 67,5%. No, taj će postotak kao i onaj prethodni i dalje rasti jer se neugovorena sredstva mogu ugovarati i trošiti sve do kraja 2016. godine. Vrijednost novougovorenih projekata u mandatu ove Vlade, odnosno u nepune dvije godine, iznosila je 309 milijuna eura. Za usporedbu u prethodnih pet godina od 2007-2011. ranije Vlade su ugovorile 247 milijuna eura. Vrijednost završenih i isplaćenih projekata iz IPA-e danas je 365 mil. eura ili 66% onog što je ugovoreno.
Ubrzanje procesa i značajno povećanje ugovorenih i isplaćenih sredstava te padajući trend trajno vraćenih sredstava u proračun Unije jasan su pokazatelj velikog napretka u sustavu upravljanja i apsorpcije EU fondova. U ovom trenutku Hrvatska, nakon svega šest mjeseci članstva, ima spremne projekte čija vrijednost premašuje 450 milijuna eura, za koje su već započele procedure javne nabave, te koji će biti ugovoreni tijekom 2014. godine. Krajnji rok za dovršenje projekata je kraj 2016. pa sve ukazuje da držimo dinamiku koju je rijetko koja zemlja nova članica EU uopće imala.
U protekla četiri tjedna objavljeni su javni pozivi za dostavu projekata iz područja javne poduzetničke, znanstveno-istraživačke i turističke infrastrukture, zatim za dostavu projekata u području jačanja malog i srednjeg poduzetništva te za pripremu budućih infrastrukturnih projekata u području znanosti i inovacija.

Izvor: http://www.mrrfeu.hr/default.aspx?id=1837
Slika: Google Images

Poslijednja izmjena dana 26.06.2019