16:33:31 | 09.05.2014

HAMAG-BICRO – krovna institucija za potporu malom i srednjem poduzetništvu

Hrvatska agencija za malo gospodarstvo i investicije (HAMAG INVEST) i Poslovno-inovacijska agencija Republike Hrvatske (BICRO) ujedinile su se 1. svibnja 2014. u jedinstvenu agenciju naziva Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije – HAMAG-BICRO. Svrha spajanja ovih dviju agencija jest pojednostavljenje procesa koji poduzetnik prolazi od inicijalne poslovne ideje do komercijalizacije, preko zatvaranja financijske konstrukcije i konačno, plasmana proizvoda i usluga na tržište.

Odluku o spajanju HAMAG INVEST-a i BICRO-a donio je Hrvatski sabor 26. travnja 2013. godine temeljem Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o poticanju razvoja malog gospodarstva (NN 29/02, 63/07, 53/12, 56/13, Klasa: 022-03/13-01/84).

Agencija HAMAG-BICRO osniva se s ciljem strateškog kreiranja jedinstvenog sustava koji će poduzetnicima pružiti mogućnost ostvarenja potpora kroz faze istraživanja, razvoja i komercijalizacije projekta na jednom mjestu. HAMAG INVEST s iskustvom provedbe jamstvenih programa i privlačenja investicija te BICRO s iskustvom provedbe programa za potporu inovacijama, formirat će jedinstvenu organizacijsku jedinicu za poticanje malog i srednjeg podzetništva kroz provedbu strukturnih fondova Europske unije, s posebnim naglaskom na inovacije i internacionalizaciju.

HAMAG-BICRO kao nova institucija biti će u stanju procijeniti tržišni potencijal inovativnih ideja, stimulirati njihov daljnji razvoj pomoću potpora, jamstava, mikrokredita i drugih financijskih instrumenata te povećati dostupnost izvora financiranja poduzetnicima u fazi razvoja putem fondova rizičnog kapitala. S aspekta korištenja sredstava EU fondova, zajednički stručni kapaciteti doprinijet će jačanju vjerodostojnosti HAMAG-BICRO-a kao budućeg posredničkog tijela druge razine ili krajnjeg korisnika. Kako je programiranje za financijsku perspektivu 2014. – 2020. već u tijeku, cilj HAMAG-BICRO-a je da kao nova institucija bude pozicioniran u provedbi strategije ‘EUROPA 2020′, posebice u dijelu koji se odnosi na Tematski cilj 1 –  Jačanje istraživanja, tehnološkog razvoja i inovacija i Tematski cilj 3 – Jačanje konkurentnosti malih i srednjih poduzeća, poljoprivrednog sektora te sektora ribarstva i akvakulture.

Gordan Marasministar poduzetništva i obrta, idejni začetnik inicijative nastanka HAMAG-BICRO-a izjavio je: „Spajanje HAMAG INVESTA i BICRO-a je značajan korak prema većoj učinkovitosti javne uprave kojim dobivamo visoko učinkovitu agenciju koja će svojim aktivnostima osigurati punu podršku malim i srednjim poduzetnicima. HAMAG-BICRO objedinjuje znanje i iskustvo potrebno za oživljavanje ideja, ostvarivanje inovacija te će značajno doprinijeti postojećem sustavu podrške poduzetnicima u Republici Hrvatskoj.“

S ciljem poboljšanja konkurentnosti hrvatskog gospodarstva na domaćoj i međunarodnoj razini, HAMAG-BICRO formirat će nove mjere i programe temeljene na financijskoj snazi Ministarstva poduzetništva i obrta, dobrom poznavanju stanja u poduzetništvu i potreba poduzetnika te stručnom znanju o procesu inoviranja, istraživanja i razvoja.

Spajanjem svih sektora,  agencija HAMAG-BICRO broji 101 djelatnika.

Poslijednja izmjena dana 26.06.2019