16:32:02 | 27.06.2014

Novi mini vodiči za bolju informiranost poduzetnika

Na jučer održanoj drugoj nacionalnoj konferenciji projekta „BIZimpact II“ – Poboljšavanje informiranosti hrvatske poslovne zajednice, predstavljena su nova četiri mini vodiča za male i srednje poduzetnike: Porez na dodanu vrijednost nakon pristupanja Europskoj uniji, Javna nabava, Sustavi upravljanja energijom i Upravljanje sustavom kvalitete i rizicima.

Mini vodiči donose najaktualnije informacije s navedenih područja, pregled i prikaz utjecaja propisa na poslovnu zajednicu te popis institucija i izvora gdje mali i srednji poduzetnici mogu potražiti dodatne informacije.

Voditelj projektnog tima Ricardo Pinto otvorio je konferenciju predstavljajući projektne aktivnosti koje imaju za cilj unaprijediti informiranost poslovne zajednice, komunikaciju i dijalog između poduzetnika i nadležnih institucija te aktivno uključiti poduzetnike u izradu novih zakona i propisa. Ujedno je izrazio zadovoljstvo izlaskom novih mini vodiča i zahvalio se stručnjacima iz hrvatskih institucija koji su sudjelovali u izradi vodiča.

Ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras zahvalio je projektnom timu i stručnjacima na potpori koju pružaju ministarstvu pri unapređenju konkurentnosti hrvatskog malog poduzetništva. Naglasio je kako se ulaskom Hrvatske na jedinstveno tržište Europske unije značajno promijenilo poslovno okruženje za hrvatske poduzetnike, ali su se otvorile i brojne nove mogućnosti. Ukazujući na važnost vodiča naveo je primjer javne nabave čija se vrijednost na jedinstvenom tržištu procjenjuje na oko 50 milijardi eura.  Kada bi samo 10% od toga otišlo na hrvatsko malo poduzetništvo učinci bi bili vrlo značajni, naglasio je Maras. Maras je pritom ponovio kako „Ministarstvo sustavno radi na pronalasku rješenja za povećanje likvidnosti malog i srednjeg poduzetništva, a kao jedan od koraka na tom putu je i plaćanje PDV na naplaćene, a ne izdane račune, što bi se odnosilo na sve male poduzetnike s godišnjim prometom do 3 milijuna kuna“ .

U predstavljanju mini vodiča sudjelovali su stručnjaci projekta: Anton Florijan Barišić i Katarina Gaži Pavelić te Renata Tomljenović iz Uprave za sustav javne nabave Ministarstva gospodarstva i Mirko Vuković iz  Hrvatskog zavoda za norme.

Projekt BIZimpact II – Poboljšavanje informiranosti hrvatske poslovne zajednice je projekt čiji je cilj poboljšati poslovnu klimu u Hrvatskoj i konkurentnost malog gospodarstva. Glavni korisnik projekta je Ministarstvo poduzetništva i obrta Republike Hrvatske (MINPO), a ostali korisnici su: Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO), Hrvatska gospodarska komora (HGK), Hrvatska obrtnička komora (HOK), Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) i Hrvatski savez zadruga (HSZ).

Više informacija o projektu možete pronaći na: www.bizimpact.hr.

Poslijednja izmjena dana 26.06.2019