16:21:25 | 13.07.2015

CB GREEN na Simpoziju o energiji u BiH u listopadu

Projekt CB GREEN, odnosno njegove aktivnosti bit će predstavljene stručnoj i zainteresiranoj javnosti na Simpoziju o energiji u BiH s međunarodnim sudjelovanjem koji je planiran za početak listopada. Dogovoreno je to na II. sastanku Koordinacijskog odbora projekta CB-GREEN; Cross-Border – Green, Renewable & Energy Efficiency Network održanog 2. srpnja u Neumu.

Jednodnevno predstavljanje projekta na ovoj međunarodno prepoznatoj konferenciji koju organizira IPSA Institut iz Sarajeva značajno će doprinijeti ostvarenju jednog od važnih ciljeva projekta – uspostavi bilateralne (Republika Hrvatska – Bosna i Hercegovina) mreže projekata iz područja energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije. Ova će, javno dostupna, mreža s jedne strane postati bazom podataka projektnih ideja kojima se planira budući održivi razvoj, dok će istodobno sadržavati podatke o primjerima dobre prakse u regiji što će olakšati donošenje odluka investitorima u energetski sektor i otvoriti prostor komunikacije i suradnje investitora, lokalnih samouprava, skupina i pojedinaca zainteresiranih za unaprjeđenje energetskog sektora.
Na sastanku je također dogovoren nastavak pripremih aktivnosti koje će rezultirati izradom strateških dokumenata energetske učinkovitosti za gradove Zadar i Mostar, te za Općinu Neum, a u kojima će se detaljno o analizirati bilanca potrošnje energije, odrediti ciljane uštede i mjere povećanja energetske učinkovitosti, implementacijski koraci i izvori financiranja, a ujedno će predstavljati i bazu podatka potrošnje po pojedinim potrošačima što je preduvjet nastavka monitoriranja i analiza.

Najavljeno je i kako će od rujna biti formirani EE timovi (timovi za energetsku učinkovitost) u Neumu i Mostaru, dok će EE tim Zadarske županije biti kadrovski osnažen. Za članove/ice ovih timova, koji su organizacijska jedinica unutar lokalne administracije, u sklopu projektnih aktivnosti predviđena je serija edukacija koje će unaprijediti njihove kapacitete savjetnika donositeljima odluka u lokalnim samoupravama.
Članovi i članice Koordinacijskog odbora posjetili su lokacije u Neumu na kojima će u sklopu projekta biti osvijetljene dvije lokacije; šetnica gdje će biti postavljeno 60 novih energetski učinkovitih LED rasvjetnih tijela, te zamijenjena 84 postojeća i poluotok Klek gdje će biti postavljen solarni energetski sustav s 15 solarnih rasvjetnih stupova. Podsjetimo, u sklopu projekta bit će uklonjen postojeći sustav rasvjete u zadarskim parkovima Vladimira Nazora i Kraljice Jelene gdje će biti postavljen novi LED sustav rasvjete.

Projekt „CB-GREEN;Cross-Border – Green, Renewable & Energy Efficiency Network“ odabran je za sufinanciranje u sklopu IPA prekograničnog programa Hrvatska – Bosna i Hercegovina 2007. – 2013. te je dana 1. travnja 2015. godine počela provedba ovog ukupno 499.066,54 eura vrijednog projekta. Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za provedbu aktivnosti na području Republike Hrvatske vrijedan je 245.961,94 eura, a projekt se provodi u suradnji 6 partnerskih organizacija koje djeluju na području Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine.
Cilj projekta „CB-GREEN“ je zaštititi i očuvati okoliš te potaknuti uporabu održivih izvora energije u Zadarskoj županiji i Hercegovačko-neretvanskom kantonu kroz zajedničke aktivnosti i kampanje podizanja svijesti javnosti o energetskoj učinkovitosti i uporabi sustava koji koriste obnovljive izvore energije u javnom sektoru.
Više o projektu saznajte na sljedećem linku: www.zadra.hr/projekti-2/cb-greencross-border-green-renewable-energy-efficiency-network/

Poslijednja izmjena dana 26.06.2019