16:20:39 | 18.09.2015

Županijska razvojna strategija do 2020. godine – Održani sastanci fokus grupa Infrastruktura i promet, Okoliš i energetska efikasnost i Sport

U ponedjeljak 14. rujna u prostorima Agencije za razvoj Zadarske županije ZADRE NOVE održana je prva od trinaest fokus grupa – Infrastruktura i promet. Razlog okupljanja ovih fokus grupa je izrada Županijske razvojne strategije Zadarske županije do 2020. godine.

Ovoj fokus grupi prisustvovali su ključni dionici iz sektora infrastrukture i prometa koji su kroz argumentiranu raspravu iznosili probleme unutar pripadajućih sektora (javnog, privatnog i civilnog), ali i nudili eventualna rješenja. Kao ključne probleme svog sektora istaknuli su nereguliranost vlasništva odnosno neriješene imovinsko – pravne odnose koji koče razvitak bilo koje vrste infrastrukture. Nadalje, osvrnuli su se i na nepostojanje pojedinih pristupnih cesta. Raspravljalo se i o obilaznim cestama kojima bi se smanjile gužve u turističkoj sezoni.Zaključno je izraženo zadovoljstvo prometnom povezanošću Zadarske županije, a naglasak je stavljen na to da se na otocima omogući kvalitetan život kako bi se zadržalo postojeće stanovništvo.

Sljedeća na redu fokus grupa istog dana bila je iz područja Okoliša i energetske efikasnosti. Grupi su prisustvovali predstavnici eko udruga, gradskih i županijskih odjela zaduženih za energetiku i zaštitu okoliša te javne ustanove. Prisutni su istaknuli kako nemali broj zgrada ne može priuštiti financiranje energetske obnove dok predstavnici institucija navode kako za pokrenuti natječaj za sufinanciranje bilježe mali interes prvenstveno zbog pasivnosti potencijalnih korisnika. Polemike su se vodile oko razloga nedovoljnog obnavljanja zgrada po principu energetske učinkovitosti (nedostatak novca, pasivnost stanara, nezainteresiranost upravitelja zgrada). Kao primjeri gdje bi se trebalo ulagati istaknuti su održiva mobilnost, uvođenje inteligentnih prometnih sustava, povećanje svijesti o korištenju obnovljivih izvora energije, sanacije biološkog otpada te aktivne obnove objekata.

Izuzetno konstruktivnu posljednju fokus grupu sportske tematike održane u prostorima Hrvatske gospodarske komore činili su među ostalima predstavnici Grada Zadra, Zadarske županije te ostalih županijskih sportskih dionika. Akteri fokus grupe složni su da je potrebno donijeti adekvatan Zakon o sportu koji bi izdvojio sportske klubove iz Zakona o udrugama kamo trenutno pripadaju te definirati javne potrebe u sportu. Nadalje, konsenzualno se ističe potreba za rješavanjem imovinsko-pravnih odnosa sportskih objekata diljem županije te njihovo popisivanje u Mrežu sportskih objekata kako bi namjena, kapacitet i uvjeti uporabe bili transparentni kao i riješiti problem nedovoljne educiranosti kadrova za moderne metode treninga, rad sa invalidima i djecom te brojne administrativne poslove kojim se danas susreću. Uslijed permanentnog nedostataka novca potrebno je potaknuti veći priljev donacija gospodarstvenika povećanjem poreznih olakšica.

 

Poslijednja izmjena dana 26.06.2019