16:20:36 | 19.09.2015

Županijska razvojna strategija do 2020. godine – Održani sastanci FG Poduzetništvo, Odgoj i obrazovanje, Gospodarstvo, Zdravstvo, i Poljoprivreda i ruralni razvoj

U svrhu izrade Županijske razvojne strategije Zadarske županije do 2020. godine, razvojnog strateškog dokumenta čiju izradu koordinira Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA, u utorak 15. rujna održano je 5 sastanaka fokus grupa. Riječ je o fokus grupama Poduzetništvo, Odgoj i obrazovanje, Gospodarstvo, Zdravstvo i Poljoprivreda i ruralni razvoj.

U Maloj vijećnici Doma Zadarske županije održala se fokus grupa s temom poduzetništva. Nazočili su joj svi ključni dionici iz sektora poduzetništva sa područja Zadarske županije. Ono što je prvotno istaknuto među sudionicima privatnog sektora fokus grupe Poduzetništvo je potreba udruživanja manjih poduzeća s više manjih ili jednim većim poduzećem prilikom apliciranja na sredstva iz EU fondova ili sredstva iz nacionalnih natječaja. Takvo udruženje se ne mora odvijati nužno među poduzećima istih djelatnosti, već bi bilo dobro udružiti različite djelatnosti, kako bi se stvorio kombinirani nastup. Prilikom promoviranja, poduzeća se susreću s ograničavajućim financijskim sredstvima za posjećivanje i sudjelovanje na raznim sajmovima koja se održavaju u Hrvatskoj i drugim zemljama Europe. S obzirom na to, ističe se potreba podizanja marketinških aktivnosti i promocije poduzetnika. Rasprava se među sudionicima vodila dijelom i na temu poduzetničkih zona gdje su se kao glavne istaknule tehničke prepreke, slaba lokalna suradnja te dugotrajan birokratski postupak.

Druga fokus grupa održavala se paralelno sa Poduzetništvom a odnosila se na Odgoj i obrazovanje. Ključni dionici ove skupine dali su svoje viđenje situacije u ovom sektoru. Naglašeni su problemi imovinsko – pravnih odnosa, ali i loša pokrivenost ruralnog dijela županije vrtićima. Izraženo je zadovoljstvo stručnošću zaposlenika u vrtićima koji prate edukacije kako bi se dalje razvijali i napredovali. Kod osnovnih i srednjih škola situacija znatno varira pa tako škole izvan područja grada Zadra nemaju problema sa prostorom jer bilježe pad broja učenika zbog depopulacije koja prati ruralne dijelove Zadarske županije. S druge pak strane, u gradu Zadru je identificiran problem nedostatnih školskih infrastrukturnih objekata, zbog čega se nastava odvija u dvije smjene. Istaknuto je i kako zadarsko srednjoškolsko obrazovanje nudi sve programe strukovnog obrazovanja osim kože i tekstila, te kako su zadarski učenici vrlo konkurentni prilikom upisa na fakultete.Zadarsko sveučilište odavno je primijetilo problem nedostatka kadra u prirodoslovlju te su u skladu s tim prisutnima nudili rješenje u vidu obrazovanja tog kadra.

Prigodni ambijent zadarske podružnice HGK upriličio je sastanak fokus grupe najznačajnijih aktera zadarskog gospodarstva. Kao permanentni problem navodi se učestala promjena zakonske regulative, nefleskibilnost kune dugogodišnjom rigidnom monetarnom politikom, nedostatak državnih potpora kao i razumijevanja ministarstva za realno stanje. Prijeko potrebna je sinergija između institucija, sveučilišta i gospodarstvenika kako bi se iskristaliziralo u kojem pravcu se želi ići te dobilo adekvatne kadrove. Nepravovremena briga o budućnosti, globalnoj konkurenciji, stanju tržišta i inovacijama dovela je do stanja da mnogi uzimaju poslove niže razine.  Ne postoji integralni pristup od inovatora, pripreme, ekonomske računice, proizvodne trake do marketinga. Javlja se prostor za međudjelovanje manjih firmi sa većima  unutar proizvodnog procesa.Gospodarstvenici priliku razvoja vide u blizini zračne luka kao i nove pomorske luke ali nužnost je odlučiti smjer razvoja županije (IT, poljoprivreda, transport, startup, prerada metala) te dugogročnije promišljati strategiju (15-30 godina) kako bi se ostvarili potrebni preduvjeti za željenu razinu razvoja županije.

Fokus skupina Zdravstvo ističe kako za zdravstvo postoje nacionalno definirani pravci. Istaknut je nedostatak specijalističkog znanja na području županije, te se nadaju programima specijalizacije za razvoj znanja.Sudionici fokus skupine Zdravstvo izrazili su potrebu za razvojem palijativne skrbi. Kao ključna stavka tijekom cijele rasprave nametala se potreba da se osigura dostupnost zdravstvene zaštite na području cijele županije, a ne samo u gradovima. Posebno su ovdje istaknuti otoci, a prijedlog je da se to postigne formiranjem mobilnih timova.Fokus skupina pohvalila je neke od usluga zadarskog zdravstva među koji su i rad hitne pomoći, rane intervencije, prevencije ovisnosti, i dežurstva pedijatara u čijem financiranju sudjeluje i Grad Zadar. Kao jaka snaga zadarskog zdravstva istaknuta je ortopedija. Prepoznat je i istaknut potencijal da Specijalna bolnica za ortopediju u Biogradu na Moru postane Centar izvrsnosti za ortopediju, a Psihijatrijska bolnica Ugljan Centar izvrsnosti za psihičko zdravlje.

Odličan odaziv bio je u fokus grupi Poljoprivrede i ruralnog razvoja održanoj u prostorijama Male vijećnice Zadarske županije gdje se na jednom mjestu okupilo probrano društvo predstavnika Grada i Županije, LAG-ova, razvojnih agencija, Hrvatskih šuma i voda, Sveučilišta i Ekonomskog instituta te brojnih drugih važnih županijskih aktera.Međudjelovanje triju ključih elemenata otegotna je okolnost za adekvatan razvoj poljoprivrede a posljedično i ruralnog područja Zadarske županije navode sudionici. Naime, neadekvatno navodnjavanje obradivih površina kao i nestašica vode na otocima čine osnovnu prepreku. Nadalje, usitenjenost posjeda te neriješeni imovinsko-pravni odnosi diljem županije sprečavaju stvaranje većih gospodarskih subjekata u poljoprivrednom sektoru. Trojstvo zatvara problem adekvatnih kadrova jer poljoprivrednici nedovljno surađuju sa sveučilištem što dovodi do nedostatka stručnjaka zbog čega nema unapređenja kvalitete proizvoda.Ipak prilike za bolju budućnost se naziru u vidu snažnijeg povezivanja poljoprivrede sa vrlo razvijenim sektorom turizma, brendiranjem proizvoda, sadnjom rentabilnih kultura te korištenjem IT rješenja kako bi se modernizirao proces proizvodnje te kretalo u korak sa europskom konkurencijom.

Poslijednja izmjena dana 26.06.2019