16:20:33 | 19.09.2015

Županijska razvojna strategija do 2020. godine – Održani sastanci FG Turizam, Kultura, Socijalna skrb, Ribarstvo i Institucionalno upravljanje

U srijedu, 16. rujna održano je 5 sastanaka fokus grupa sa sljedećim temama: turizam, kultura, socijalna skrb, ribarstvo i institucionalno upravljanje.

Fokus grupa pod temom turizma održala se u Maloj vijećnici Doma Zadarske županije, a započela je predstavljanjem svih prisutnih sudionika iz privatnog i javnog turističkog sektora. Problemi koji su uočeni na razini razvoja turizma cijelog područja Zadarske županije su povezani s potrebom produljenja turističke sezone. Teško je ostvariti turističku sezonu tokom svih dana u godini, no predložena idejna rješenja vode u smjeru organiziranja sadržaja za turiste preko vikenda tokom svih mjeseci. Veća organiziranost i ponuda tokom zimskih mjeseci nametnuta je ograničenim boravkom turista u otvorenom prostoru. Nadalje, sudionici su pokrenuli diskusiju o niskotarifnim aviokompanijama i problemima modela sufinanciranja od strane privatnog sektora. Raspravljajući o smještajnim kapacitetima, prisutni su se dotakli problema kategorizacije objekata koja je zastarjela i neprilagođena današnjim uvjetima te učestalim izmjenama zakona koje predstavljaju dodatan problem. Osim toga, navedeno je i kako se treba orijentirati prema raznim vidovima turizma – od zdravstvenog i wellness do nautičkog turizma. Zaključno su sudionici istaknuli potrebu snažnije turističke promociju grada Zadra kroz povezivanja grada s ostalim dijelovima županije, a naročito s ruralnim.

Zadarska zavisna i nezavisna kulturna scena te predstavnici institucija okupili su se u prostorijama ZADRE NOVE na „kulturnoj“ fokus grupi. Ustanovljeno je da iako se za kulturu u proračunu županije postotno izdvaja više nego na razini države, postoji problem nedostatka sredstava kao i nedostatak jasnog i transparentnog kriterija financiranja kulturnih dionika. Najviše se očituje na nedovoljno razvijenoj nezavisnoj kulturi koja je nužna kao perjanica kritike društva i nositelju kreativnosti koja vapi za rješavanjem problema izvedbenog prostora i logističke podrške. Potrebna je uža suradnja sa školama i sveučilištem kako bi se pravovremeno educirala publika te rasla baza konzumenata kulturnih događanja a posljedično i razina kulture u društvu. Prilika razvoja je u vidu ostvarenja suradnje kulture sa turizmom, povećati prisutnost kulturnih događaja u ostatku županije te posebno sa otocima te kvalitetnije oglašavanje događanja i njihovo tempiranje održavanja.

Fokus grupa Socijalne skrbi okupila se u prostorima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Dionici ove grupe redom su predstavnici udruga, centara, domova i gradskog odjela, nadležnih za područje socijalne skrbi i zdravstva. Sektor socijalne skrbi u Zadarskoj županiji najčešće se susreće sa problemom nedostatka prostora, financijski ne mogu pokriti sve potrebne usluge, a nedostaje im i kadra. Ono što su posebno istaknuli jest potreba za kvalitetnim administrativnim kadrom koji će im pomoći u apliciranju na EU fondove. Nadalje, grupa je posebno pohvalila rad Volonterskog centra Zadar i njihovu pomoć kod pripreme EU projekata. Kao veliku prednost Zadarske županije istaknuli su kvalitetno djelovanje Kabineta za ranu prevenciju te istaknuli potrebu za Centrom za palijativnu skrb. Uvelike im nedostaje kapaciteta za smještaj dementnih osoba i osoba kojima je potrebna palijativna skrb. Socijalna skrb na području grada prilično je zadovoljavajuća. Problem je u ruralnim dijelovima i otocima za koje bi trebalo osposobiti mobilne timove koji bi bili u stanju posjetiti i rubne dijelove županije i tim stanovnicima osigurati usluge socijalne skrbi.

Razmatrajući probleme županijske i lokalne razine, sudionici fokus grupe Ribarstvo raspravljali su najviše o nedostatku kapaciteta iskrcajnih mjesta i potrebi uređenja obalne infrastrukture. Drugi važan problem ovog sektora je nedostatak radne snage, koji se javlja unatoč velikoj nezaposlenosti i plaćama koje su za traženu stručnu spremu na prihvatljivoj razini. Povezano s radnom snagom, istaknuo se i problem niske razine educiranosti u sektoru ribolova i prerade. Sudionici su iznijeli prijedlog osnivanja udruge koju bi predstavljali dionici ovog sektora, a koji bi se sastajali kvartalno, s ciljem iznošenja problema, načina rješavanja problema, apliciranja projekata na sredstva iz EU fondova te sakupljanje dokumentacije za državne natječaje. Za razvoj sektora iznesen je i prijedlog poticanja obitelji na osnivanje manufaktura u kojima bi obrađivali ribu do finalnog proizvoda. Poticanjem i osnivanjem obiteljskih malih ribarnica dao bi se poticaj kulturi hranjenja ribom te bi riba bila dostupnija na više mjesta. Uz ove prijedloge, dan je i prijedlog nabave dizalice za brodove koji tonu, u svrhu izbjegavanja ekološke katastrofe.

Posljednja, trinaesta fokus grupa okupila je pročelnike županijskih odjela, predstavnike razvojnih agencija, Sveučilišta te Zavoda za prostorno uređenje Zadarske županije. Tema vodilja fokus grupe bila je problematika kojom se svakodnevno susreću. Sveprisutan je nedostatak optimalnog financiranja kako bi se zamišljeni projekti mogli provesti. Razvojnih ideja ne nedostaje, ali zato nedostaju sredstva za potrebno sufinanciranje od strane institucija kao i kvalitetnog obrazovanog kadra kojem je nerijetko primamljiviji realni sektor. Prijeko potrebni infrastrukturni projekti onemogućeni su i nepotpunim zemljišnim knjigama te neriješenim imovinsko-pravnim odnosima. Nadalje, česte promjene prostornih planova također ne olakšavaju izradu potrebne dokumentacije za kvalitetne projektne prijedloge. Kvalitetna zdravstvena zaštita posebno imajući u vidu ograničeni budžet prisutna je diljem županije, ali otvara se prostor većeg socijalnog djelovanja zdravstva u vidu otvaranja hospicija te centra za osposobljavanje invalida za svakodnevni život i tržište rada. Veći razvoj poljoprivrednih subjekata prijeći problem okrupnjivanja zemljišta kao i potreba rješavanja problema  navodnjavanja. Navodi se potreba ukidanja nerealiziranih turističkih zona, prenamjena ali i povećanje broja hotela radi kvalitetnije turističke ponude.

Poslijednja izmjena dana 26.06.2019