15:19:00 | 02.11.2015

Objavljen novi Zakon o poticanju ulaganja

Novi Zakon o poticanju ulaganja donesen je na 20. sjednici Sabora 18. rujna 2015. te je objavljen u Narodnim novinama 102/15., 25. rujna o.g., a stupa na snagu osam dana od objave u Narodnim novinama. Danom stupanja na snagu ovoga Zakona, postojeći Zakon o poticanju investicija i unapređenju investicijskog okruženja (NN 111/12. i 28/13.) prestaje važiti.

Zakonom o poticanju ulaganja osigurava se pravni okvir kojim se stvaraju pretpostavke za povećanje broja, ali i kvalitete, investicijskih projekata koji će se realizirati u Republici Hrvatskoj radi unosa nove opreme i suvremenih tehnologija, veće zaposlenosti i izobrazbe zaposlenika, razvoja proizvoda i usluga više dodane vrijednosti, povećanja poduzetničke konkurentnosti, ravnomjernog regionalnog razvoja Republike Hrvatske te učinkovitijeg raspolaganja resursima i korištenja teritorijalnog kapitala. Također, Zakon se usklađuje sa Zakonom o državnim potporama kao i s pravnom stečevinom Europske unije.

Poticanje ulaganja u smislu ovog Zakona predstavlja sustav potpora za ulaganje i potpora za pravodobno ostvarenje potrebnih ulagačkih aktivnosti. Određuje se način i rokovi ispunjenja svih potrebnih ulagačkih aktivnosti, a s ciljem uspješnog i vremenski određenog ostvarenja predmetnog ulaganja projekta na teritoriju Republike Hrvatske.

Cijeli tekst Zakona o poticanju ulaganja dostupan je na internetskim stranicama Narodnih novina, putem poveznice.

Poslijednja izmjena dana 26.06.2019