15:18:55 | 03.11.2015

Završeni radovi na COIN Coworking centru

Iz europskog programa IPA III C financirani su radovi na COIN Coworking centru čiji je završetak obilježen 3. studenog 2015. godine prigodnom svečanošću.
Projekt “Coworking Zadar – suradnjom do inovacija” čija je provedba započela 14. lipnja 2014. godine vrijedan je čak 5,1 milijun kuna od čega EU financira 85%. Planirani završetak projekta je 13. prosinca t2015. godine. Ovaj projekt omogućio je uređenje i opremanje 370 m2 coworking prostora u Zadru, ali i razvoj zajednice korisnika prostora.

Koordinator projekta je Grad Zadar, a Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA jedan je od partnera na projektu, uz Zadarsku županiju, Udruženje obrtnika Zadar i HGK – Županijsku komoru Zadar. Zahvaljujući spomenutom projektu uređen je novootvoreni COIN Coworking centar. Ovaj projekt odobren je za financiranje na natječaju za izgradnju male poslovne infrastrukture iz programa IPA Operativnog programa Regionalna konkurentnost 2007. – 2013.

Projekt se prije svega bavi uspostavom i razvojem coworking prostora te coworking zajednice u Zadru, a cilj mu je potaknuti poduzetništvo i samozapošljavanje te povećati konkurentnost mikropoduzetnika.

Coworking prostori, kao središnja mjesta za poticanje mikro poduzetništva, pružaju svu odgovarajuću poslovnu infrastrukturu korisnicima, samostalnim i neovisnim poduzetnicima, koji zajednički sudjeluju u troškovima korištenja prostora. Osim toga, coworking prostori razvijaju i socijalnu infrastrukturu, odnosno coworking zajednicu korisnika koji, premda neovisni u obavljanju svojih poslova, lako stupaju u interakciju i ostvaruju poslovnu suradnju.

Aktivnosti COIN zajednice započele su  13.02. te su do sada održana brojna tematska događanja, predavanja i edukacije u organizaciji projektnog tima. Izuzetno posjećeno bilo je predavanje na temu „Što je to startup i mogu li ga ja pokrenuti?“ koje je COIN organizirao u suradnji sa Zadar developers HUB-om. Duo eminentnih predavača predvodio je uspješni poduzetnik Saša Cvetojević i strastveni ulagač u start-up projekte, dobitnik nagrade za komunikatora godine 2014. Mladi zadarski inovativni poduzetnik Marko Mišulić upotpunio je listu predavača predstavivši start-up namijenjen iznajmljivačima u turizmu. Gosti su govorili o vlastitim iskustvima u poduzetništvu, preprekama i zamkama na koje su nailazili, a otkrili su i poneke trikove za lakši uspjeh.

U suradnji sa Narodnim muzejom održana je COIN radionica u svrhu razmjene iskustava  putopisca (biciklista, cikloturista, pustolova) Hrvoja Jurića te uspješnog zadarskog fotografa Borisa Zubčića sa auditorijem. Govorilo se o načinu organiziranja i prikupljanja sponzorstava za putopisna istraživanja Europe,  dogodovštinama sa putovanja te korištenju fotografije u poduzetničke svrhe.

Proljeće u COIN-u zatvorila je tribina o ženskom poduzetništvu „Žene s vizijom“ gdje se moglo čuti inspirativna živopisna iskustva uspješnih poduzetnica Sanje Vale Čupić te Ivane Maršan Jukić prožeta balansiranjem privatnog i poslovnog života, premošćivanjem prepreka, upravljanjem rizicima te inovativnim idejama i strašću za uspjehom.

Održane su i dvije trodnevne radionice za buduće COIN hostove gdje su se brusile vještine individualnog i grupnog facilitiranja, mentorstva te organizacije događanja.

Posljednja događanja su bila vezana za povezivanje korisnika sa prostorom te je u tu svrhu održan radni doručak kako bi se na njemu riješila pitanja koje zanimaju buduće korisnike.

Zadrani su imali priliku čuti iskustva Tomislava Perka koji je proputovao gotovo cijeli svijet spavajući u tuđim domovima putem HomeExchange.com – najveće svjetske stranice za razmjenu domova. Kako ekonomija dijeljenja funkcionira u korištenju jeftinijeg prijevoza govorila je PR i marketinška stručnjakinja Antonija Bilić.

Paralelno sa završetkom projekta Coworking Zadar , na inicijativu lokalnih institucija, pokrenut je novi projekt s europskim partnerima. Projekt European Coworking Network koji je započeo  s provedbom 10. kolovoza 2015. godine, a odobren je za financiranje unutar Erasmus+ programa strateških partnerstva koji u Hrvatskoj provodi Agencija za mobilnost i programe Europske unije.

Ovim projektom uspostavit će se partnerstvo i suradnja između šest coworking prostora u različitim europskim zemljama. Koordinator projekta je Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA, a partneri u projektu su: Betacowork Collaborative Working iz Belgije, Grad Zadar i udruga za promicanje socijalnih inovacija Pokreni ideju (Impact Hub) iz Hrvatske, Socialas inovacijas centrs iz Latvije, P-55 Ltd (L’office) iz Mađarske i Sociedad de Promocion Economica de Gran Canaria, S.A.U. iz Španjolske. Vrijednost projekta je 170.000,00 EUR-a, u cijelosti je financiran iz programa Erasmus+, a trajat će 24 mjeseca.

Projektom će se promovirati koncept coworkinga i samozapošljavanja mladih, razvijati suradnja javnog i privatnog sektora, te umrežavanje i suradnja korisnika različitih coworking prostora i potpornih institucija.

Poslijednja izmjena dana 26.06.2019